Een heerlijke cheescake.
Naar men zegt is de gebakken cheesecake in Griekenland ontstaan. Al tijdens de eerste Olympische spelen in het jaar 776 VC zouden atleten cheesecakes hebben gegeten. In ieder geval is het oudste Griekse cheesecake recept dat nu bekend is opgeschreven in de vroege derde eeuw na de start van onze jaartelling. Dat recept is te vinden in het beroemde boek Deipnosophistae, vrij vertaald ‘De Banket Experts’ van de in Egypte wonende Griek Athenaeus. Die cheesecake bestond uit de basis ingrediënten: bloem (gewone en tarwe bloem), honing en kaas.
De cheesecake veroverde West-Europa dankzij de Romeinen. De Romeinen kenden zelf ook al twee soorten gerechten die we als een cheesecake kunnen bestempelen. Een hartige versie, libum en een zoete versie, savillum.
In het boek De Agri Cultura van Cato de Oudere, rond het jaar 160 VC, staat een Romeins recept waar tijdens het bakken laurierblaadjes onder de cake werden gelegd. Volgens deze redenering zijn de Romeinen de uitvinders. Volgens archeologische vondsten is de oervorm van de cheesecake echter al meer dan 4000 jaar oud, daarom ook zijn de voorouders van de Romeinen en de Grieken misschien wel de ontdekkers van de gebakken cheesecake.
De cheesecake kreeg in de middeleeuwen in elke regio een eigen signatuur vooral door gebruik van de lokale zachte kazen. De Engelse cheesecake bijvoorbeeld, werd vaak gemaakt met cottage cheese. Profiterend van de Engelse drang om de wereld te veroveren (een drang die later mede werd gevoed door de Engels–Nederlandse Oorlogen) landde de Engelse cheesecake met de Engelse immigranten in Amerika. Ongeveer gelijktijdig landden de Franse, Spaanse en Nederlandse varianten, niet veel later gevolgd door vele varianten uit andere werelddelen.
In Amerika werd in 1929 roomkaas in plaats van cottage cheese gebruikt door Arnold Reuben, waarmee hij volgens zijn eigen zeggen de cheesecake creëerde die wij nu kennen als de New York Style Cheesecake. En die vinden we allemaal zo lekker dat het tegenwoordig ook in Engeland en Nederland de cheesecake is die je het vaakst ziet. Met dank aan Reutel.nl
leokooktgewoon heeft ook een leuke variant, die je bakt in een schaal met kokend water in de oven, met een temperatuur waarop je een cake bakt. Het is er één met mascarpone en citroen, heerlijk fris door het rode fruit en zeker niet te zoet...echt geschikt als desserttaart.
Recept
Aantal: 10 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Baktijd: 185 minuten
Temperatuur: 160 ℃
Keuken: Hollands
Categorie: Taart
Bron: Leokooktgewoon
Ingrediënten
50 gram roomboter
100 ml slagroom
250 gram mascarpone
1 citroen schil geraspt
3 theelepels vanille-extract (rum en vanille)
¼ tl zout
7 eieren gesplitst
70 gram bloem
20 gram maïzena
150 gram fijne suiker
poedersuiker om te garneren
fruit naar keuze
Voorbereiding
Oven voorverwarmen op 160 graden ( hetelucht 10% lager).
Zet een grote braadslee met een laag (ca. 5 cm) kokend water in de oven.
Vet de springvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
Pak de onderkant en de zijkanten van de springvorm goed in met aluminiumfolie, zodat er geen water in de vorm kan lopen
Werkwijze
Klop de roomkaas, de citroenrasp, het vanille-extract en het zout in een kom tot een romige massa. Voeg 7 eidooiers toe (bewaar de eiwitten) en klop nog een paar minuten verder.Voeg het afgekoelde roommengsel toe aan het roomkaasmengsel.
Spatel de bloem en de maïzena erdoorheen en zorg dat het beslag mooi luchtig blijft. Klop in een andere (vetvrije) kom de eiwitten met de suiker tot zachte pieken. Klop de eiwitten niet te lang. Spatel eerst een deel van het opgeklopte eiwit door het beslag. Voeg, als het goed gemengd is, de rest erdoorheen.
Schep het beslag in de springvorm en zet de springvorm in het waterbad. Zet het geheel in de oven en bak de cheesecake ongeveer. 1 uur en 25 minuten in de oven. Zet na de baktijd de oven uit en zet de ovendeur op een kier. Laat de cheesecake zo nog 30 minuten staan.
Haal de cheesecake uit de oven en laat hem afkoelen op een rooster. Bestuif de cheesecake met poedersuiker en garneer met vers fruit.
Comments