top of page

De Oud Hollandse krakeling


Het wordt vaak als typisch Nederlands beschouwd, maar ook in Scandinaviƫ is het een bekende zoetigheid. De krakeling kenmerkt zich door zijn specifieke vorm. Het deeg wordt in een lange sliert gerold, waarna de uiteinden kruislings teruggeslagen worden naar het midden van de sliert. De krakeling wordt afgewerkt met een Suikerlaagje, de pretzel is er de hartige variant van.


Een groter formaat van de krakeling wordt vaak geserveerd bij de koffie op begrafenissen. De vorm staat dan symbool voor het begin en het einde van het leven. Grote krakelingen werden, al dan niet voorzien van geldstuk, aan de peetkinderen geschonken door peter en meter. In katholieke streken handhaafde dit gebruik zich vooral op Allerzielendag, terwijl in overwegend protestantse streken deze giften naar Nieuwjaarsdag werden verschoven.


Krakelingen speelden ook een rol bij huwelijken, zo is het in Staphorst onderdeel van de klederdracht. De aanstaande bruidegom maakte tijdens het varen bruidsklompen voor zijn bruid met kerfwerk bestaande uit toverknopen of drievoudige krakelingen, die alleen tijdens de bruidstijd gedragen werden.


In de 17e eeuw werden er bij kraamanijs krakelingen geserveerd, als symbool van het eeuwige leven daar ze geen einde hebben. Kraamanijs is een likeur dat direct na de bevalling werd gegeven aan de kraamvrouw. Anijs had indertijd de reputatie dat het de baarmoeder snel tot de oorspronkelijke grootte kon terugbrengen, bovendien zou het boze geesten bezweren.

Maar bovenal is het een bijzonder lekker koekje voor bij de koffie of thee, vandaar ook dat leokooktgewoon het recept van dit Oud Hollandse koekje heeft uitgewerkt.

Ā 

Recept

Aantal: 10 tot 15 stuks

Bereidingstijd: 20 minuten

Baktijd: 25 minuten

Temperatuur: 180 / 230 ā„ƒ

Keuken: Hollands

Categorie: Bladerdeeg

Bron: Leokooktgewoon


Ingrediƫnten


  • 8 plakjes roomboter bladerdeeg

  • kristalsuiker




Voorbereiding


  • Leg de plakken bladerdeeg om te ontdooien op het werkblad

  • Verwijder het plastic en leg 4 plakken deeg op elkaar.

  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad tot een mooie plak van ongeveer 4 mm dikte.

  • Mocht het deeg zich steeds terugtrekken, dek het dan af met folie en laat het een kwartiertje rusten.



  • Steek de krakelingen uit met de krakelingensteker of snijd reepjes en vorm deze tot een krakeling. Werk zo dat je zo weinig mogelijk restdeeg overhoudt, dit is namelijk niet meer te gebruiken....althans het gaat zich anders gedragen.

  • Leg de krakelingen op een schaal en plaats het een zet deze een half uurtje in de koelkast.

  • Verwarm de oven voor op 180 ā„ƒ

  • zet een bakplaat klaar bekleed met bakpapier

Werkwijze




Strooi flink veel kristalsuiker op een vel bakpapier en druk er enkele krakeling in, schep de suiker over de krakelingen. Dan met een deegrol in de lengte zacht uitrollen, vooral niet hard duwen.

Pak ze vervolgens met een paletmes of stok op en deponeer ze op de met bakpapier beklede bakplaat, ga zo verder tot alle krakelingen gesuikerd en iets vergroot zijn. Laat ze een kwartier rusten en verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden Celsius, conventioneel met onder- en bovenwarmte. Bak de krakelingen licht in het midden van de oven gedurende 15 minuten. Lat ze vervolgens afkoelen!


Voor de glimmend suikerlaagje moet de krakeling nog even in een hete oven!




Zet de oven op 230 ā„ƒ


Wanneer de oven op temperatuur is kan de plaat weer de oven in voor het kort afbakken. Pas op....niet te lang. Blijf het proces vanaf nu volgen en haal de krakelingen direct uit de oven zodra ze glanzend en goudbruin zijn. Bij mij waren ze na 5 minuten klaar, hou het dus in de gaten want te lang in de oven zullen ze te hard worden.


Haal de plaat tot slot uit de oven en laat de krakelingen volledig afkoelen, bewaar ze in een glazen stolp.




344 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page