top of page

Citroencake


Een cakeje op basis van zonnebloemolie en verse citroen, heerlijk luchtig en door haar frisheid uiterst geschikt als nagerecht




 

Recept

Aantal: 8 personen

Bereidingstijd: 20 minuten

Baktijd: 50 tot 55 minuten

Temperatuur: 180 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: Cake/nagerecht

Bron: Leokooktgewoon



Ingrediënten

Voor het beslag

  • 220 gram suiker

  • 40 gram boter, op kamertemperatuur

  • 3 eieren, op kamertemperatuur

  • 130 ml zonnebloemolie

  • 200 gram meel

  • 10 gram bakpoeder

  • citroenrasp van ½ citroen

  • sap van 2 citroenen

  • snuf zout

Voor de afwerking

  • ½ bus poedersuiker

  • citroensap van 1 citroen

  • citroenrasp

Voorbereiding


  • verwarm de oven voor op 180 ℃

  • prepareer een cakeblik door hem te bekleden met bakpapier, het papier mag er best overheen hangen...makkelijk als je de cake straks eruit moet tillen

  • boen de citroen goed schoon

  • rasp de citroen

  • pers de citroen uit, zeef het sap met een theezeefje


Werkwijze


Zeef de bloem met het zout en de bakpoeder in een kom.


Begin in een andere kom met de boter los te kloppen. Voeg de eieren, de suiker, de citroenrasp, de olie en de citroensap toe. Mix het rustig tot een beslag.


Schep telkens een kwart van de meelmassa bij het beslag en mix dit tot het geheel is opgenomen.

Schenk het beslag in de cakevorm en plaats het blik het blik in de oven. Bak de citroencake in ongeveer 45 (tot 55) minuten gaar.


Laat de cake kort in de vorm afkoelen voordat je hem uit het blik tilt en op een rooster verder laat afkoelen.


Maak intussen de fondant door een halve bus poedersuiker in een kom te doen en het te verdunnen met citroensap. roer het door elkaar met een vork. Doe er telkens een beetje citroensap bij, is het te dun dan wat suiker erbij, is het te dik dan wat citroensap.


Verdeel het fondant over de bovenkant van de cake zodat het geheel bedekt is, garneer het af met wat citroenrasp.




218 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kaassouffle

bottom of page