top of page

Citroen taartje, Tarte au citron


Een klassieker uit de Franse keuken, eeuwen geleden al geserveerd aan het hof voor de Koning en de gegoede. Ze was een symbool van rijkdom en goedheid.

Nu nog wordt het geserveerd in restaurants als dessert en verkocht in bakkerijen en supermarkten... en nog steeds waanzinnig populair. De bodem kan verschillen alsook de top, merinqeu is niet altijd gebruikelijk. Leokooktgewoon nam het recept voor een boterkoek-achtige bodem, gebruikte als vulling de lemon curd en maakte het af met eiwitschuim. Kortom een heerlijk fris zomer taartje voor de wat warmere dagen.





 

Recept

Aantal: 12 personen

Bereidingstijd: 20 minuten

Baktijd: 1 uur

Temperatuur: 200 ℃

Keuken: Frans/Brits

Categorie: Taart

Bron: Leokooktgewoon



Ingrediënten

Voor de bodem

  • 180 gram roomboter

  • 240 gram bloem

  • 2 eidooiers

  • 1 snuf Zout

  • 75 gram witte basterdsuiker





Voor de lemongurd

  • 2 flinke citroenen ( je gebruikt de rasp en de sap van de citroenen, sap moet ongeveer 130 ml zijn)

  • 200 gram fijne kristalsuiker

  • 125 gram ongezouten roomboter

  • 2 eieren (geklutst)



Voor het eiwitschuim (merinque)

  • 3 eiwitten

  • 225 gram kristalsuiker




Voorbereiding

  • Zorg dat de eieren en citroenen op kamertemperatuur zijn.

  • De boter dient goed koud te zijn

  • Wanneer de citroen geraspt wordt kijk dan uit dat het witte niet mee wordt geraspt, dat maakt de curd bitter.

  • De taart wordt blind gebakken, dat betekent dat hij niet mag rijzen en om dat tegen te gaan wordt het deeg verzwaard.


Werkwijze

Maak de bodem

Voeg bloem, suiker en het zout samen. Snijd de koude boter in kleine blokjes en meng deze door het bloem (bijvoorbeeld met een vork). Doe dit niet met blote handen het mengsel wordt dan te warm. Als de boter goed is vermengd is voeg je de eidooiers toe en kneed het tot een mooi deeg. Maak er een dikke plak van, rol in plasticfolie en laat het een half uurtje in de koelkast rusten.


Als de rusttijd verstreken is rol je het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit zo groot als de vorm. Het moet ongeveer een halve centimeter dik zijn. Bekleed de vorm met het deeg en prik een paar gaatjes in de bodem met een vork. Zet daarna een kwartier tot half uurtje in de vriezer dan loot het deeg niet uit.

Verwarm intussen de oven op 200°C.



Zodra de oven op temperatuur is bekleed je de taart met bakpapier. Doe in het pakpapier rijst of bonen of de blindbak balletjes ( ikzelf heb er een bodem ingelegd van een bakvorm. . Bak de taart nu 12-15 minuten. Verwijder dan het bakpapier en bak de taart nog 4-5 minuten totdat deze overal mooi goudbruin is. Haal dan uit de oven en laat afkoelen.


Maak de lemoncurd


Boen de citroenen, rasp ze en pers ze uit. Zeef het sap even om velletjes en pitjes te verwijderen.

Doe de citroenrasp, suiker en roomboter in een kom. Dit recept maak je au bain marie, zet de kom dus op een pan met een laagje kokend water. Zet het vuur niet te hoog. Laat de ingrediënten in de kom smelten en roer rustig door tot een gladde massa.



Als alle boter is gesmolten voeg je het citroensap toe, roer dit door het mengsel. Kluts de eieren en voeg dan ook deze aan het mengsel toe.

Nu is geduld belangrijk. Hou in de gaten dat er nog genoeg water in je pannetje zit.

Blijf rustig roeren in de kom terwijl de lemon curd steeds wat dikker wordt. Als de lemon curd de dikte van yoghurt heeft bereikt... is hij goed. Om een tijdsindicatie te geven; dit duurt ongeveer 20 minuten. Giet de lemon curd in een schaal om af te koelen . Terwijl de het afkoelt dikt hij ook nog verder in tot de uiteindelijke juiste dikte.



Maak het eiwitschuim


Klop de eiwitten in een grote schaal en voeg langzaam in een aantal stappen de suiker toe. Voeg pas meer suiker toe als deze helemaal is opgenomen. Blijf kloppen totdat het schuim mooi stevig is.



Wanneer de lemon curd helemaal is afgekoeld kun je het Verdelen over de bodem van de taart, strijk het mooi glad. Verwarm de gril van de oven voor.



Verdeel het eiwitschuim over de taart (met een spuitzak of gewoon met een lepel). Maak er bijvoorbeeld mooie pieken van of maak er iets robuust. Zet de taart dan onder de hete gril totdat de bovenkant mooi goudbruin is geworden.



88 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page