top of page

Chocolade Karamelbalk

Ergens had ik karamel nodig voor een recept en hield behoorlijk wat over. Karamel is best wel bewerkelijk dus weggooien is helemaal uit den boze.

Gewoon een eenvoudige cake gebakken, met karamel ingesmeerd en bedekt met een lekker chocolade crème. Het werd een bijzonder en lekker cakeje, gewoon uit restjes ontstaan. Onderstaand het recept als je echt alles nog moet bereiden maar vooral een idee als je een van de ingrediënten over hebt.

Recept

Aantal: 15 personen

Bereidingstijd: 25 minuten

Baktijd: 95 MINUTEN

Temperatuur: 160 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: Cake

Bron: Leokooktgewoon

Ingrediënten

voor de cake

  • 250 gram roomboter

  • 250 gram bloem

  • 1 zakje baksoda

  • 2 tl bakpoeder

  • 1 tl rum

  • 250 gram suiker

  • 16 gram vanillesuiker

  • 5 eieren

  • snuf zout

voor de Karamel

  • 200 gram suiker

  • 75 ml water

  • 125 ml room

  • 75 gram roomboter

  • snufje kaneel

voor de bovenlaag

  • 125 ml slagroom

  • 1 eetlepel honig

  • 150 gram melkchocolade

  • 25 gram roomboter

Voorbereiding

Begin met het maken van de karamel.

Doe suiker met het water in een steelpan met hoge rand en zet het op het vuur. Belangrijk is hierbij om niet te roeren, want dat komt het kristallisatie proces niet ten goede.

Breng dit langzaam aan de kook, laat het suikermengsel rustig doorkoken totdat je een mooie licht amber kleurige karamel hebt. Kook niet langer door dan nodig is, want dan kun je het suiker ‘verbranden’ en dan is het niet zo lekker meer.

Wanneer de suiker dus een mooie karamel kleur heeft gekregen zet je het vuur uit en voeg je al roerend de slagroom toe. Doe dit trouwens heel voorzichtig, dit kan soms aardig spetteren. Voeg hierna de boter en een heel klein beetje kaneel toe en bind het geheel tot een mooie egale karamelsaus

Werkwijze

De cake

  • oven voorverwarmen op 160 graden

  • boter en eieren dienen op kamertemperatuur te zijn

  • smeer een bakblik in met boter.

Klop de zachte boter samen met de (vanille) suiker romig. Voeg de eieren één voor één toe, voeg de volgende pas toe als de eerste is opgenomen. Mix de rum door het beslag. Als laatste voeg je het meel, baksoda, bakpoeder en een snuf zout toe, mix tot dit geheel is opgenomen.

Schep het beslag in de bakvorm en laat haar 90 tot 95 minuten rustig bakken. Wanneer de baktijd verstreken is, even controleren met een pen, ik gebruik daarvoor altijd Chinese eetstokjes, wanneer deze er droog uitkomt is de cake goed en kan het uit de oven.

Wacht even vijf minuten en zet de cake dan op een rooster om af te koelen.

Maak intussen de bovenlaag voor de cake.

Bovenlaag

Breng in een steelpan de slagroom met de honing aan de kook. Doof zodra het kookt het vuur en voeg de in stukjes gebroken chocolade toe en roer tot het geheel is vermengd. Voeg als laatste de rum en boter toe, roer tot een mooie zalvige crème. Laat het goed afkoelen in een koele ruimte, het is de bedoeling dat het indikt.

Wanneer alle is afgekoeld neem je de cake en smeer hem helemaal onder met de karamel. Smeer vervolgens de chocolade over de cake. Laat het geheel opstijven op een koele plaats.

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page