top of page

Appelcake

Bijgewerkt op: 16 dec. 2021


Op de vraag die ik stelde aan de jarige job, welk taartje het moest gaan worden, antwoordde hij direct dat de appelcake die V&D vroeger verkocht wel lekker zou zijn, alleen niet geabricotiseerd....( dus zonder een laag abrikozenjam). Daar ik deze nog niet als recept had uitgewerkt ging ik fijn aan het freubelen. Het is een vrij eenvoudig cakeje maar viel goed in de smaak. Onderstaand uitgewerkt hoe het tot stand kwam.




 

Recept

Aantal: 8 personen

Bereidingstijd: 20 minuten

Baktijd: 65 tot 70 minuten

Temperatuur: 160 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: Cake

Bron: Leokooktgewoon



Ingrediënten

Voor het beslag

  • 200gram suiker

  • 200 gram boter, op kamertemperatuur

  • 4 eieren, op kamertemperatuur

  • 1½ tl vanille-extract

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel

  • snuf zout

  • 1 citroen

  • Boter om in te vetten

Voor de bodem

  • 3 appels ( zure)

  • schep suiker

  • 1 ½ theelepel kaneel

Voorbereiding


Verwarm de oven voor op 160 °C.


Boen de citroen goed schoon en rasp deze. Pers vervolgens de citroen uit. Er is niet veel citroensap nodig. Hetgeen er overblijft kan handig in een ijsblokhouder en ingevroren, zo heb je altijd citroensap voor als je een beetje nodig hebt.


Neem een ronde bakvorm, vet deze licht in en bekleed de vorm met een vel bakpapier.

Schil de appels, snijd deze door de helft en ontdoe ze van het klokhuis. Dit kun je het handigst doen door de halve appel in de hand te nemen en een V snede met een mes te maken. Zo wip je het klokhuis er gemakkelijk uit.



Leg vervolgens een halve appel op de snijplank en snijd het in dunne plakken, zorg er wel voor dat de appel in model blijft. Besprenkel de appel eventueel met een beetje citroensap tegen het snel bruin worden.


Werkwijze


Maak het beslag door de boter en suiker romig te kloppen. Voeg de eieren één voor één toe, voeg de volgende pas toe als de eerste is opgenomen. Mix het vanille-extract en de citroenrasp door het beslag. Als laatste voeg je het zelfrijzend bakmeel en een snuf zout toe, mix tot dit is opgenomen.





Verdeel het beslag over de bodem, spreid met een spatel gelijkmatig uit. Steek een mes of spatel onder een ( in dunne plakken gesneden) appel en leg hem op het beslag. Druk het licht aan zodat de appel niet uit elkaar valt maar juist goed als bolletje op z'n plaats blijft. Doe dit totdat het de appels op zijn of dat je het voldoende vindt.


Meng de kaneel en suiker met elkaar en strooi het mengsel over de appels, niet te karig...lekker ruim.

Bak vervolgens de cake in ongeveer 65(tot 70) minuten gaar.


Laat de cake kort in de vorm afkoelen voordat je hem lost op een rooster.




89 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kaassouffle

bottom of page