top of page

Advocaattaart

Bijgewerkt op: 6 dec. 2019


Mooie Taart die vaak met feestelijke dagen zoals Pasen of Kerst gegeten wordt, maar ook met andere feestjes zeker een succes. Het is een smaakvolle lichte taart. 

Recept

Aantal: 10 personen

Bereidingstijd: 20 minuten

Baktijd: 40 minuten1

Temperatuur: 180 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: Taart

Bron: Leokooktgewoon


Ingrediënten

 • 5 Eieren

 • 150 gram Suiker

 • Zakje vanilliesuiker

 • 110 gram bloem

 • 35 gram Maizena

 • mespunt zout

Ingrediënten vulling

 • 5 dl slagroom ( vetpercentage boven 35%

 • 4 volle eetlepels basterdsuiker

 • zakje vanillesuiker

 • Advocaat

 • Bus poedersuiker

Voorbereiding


 • Oven voorverwarmen op 180 graden ( hetelucht 10% lager). Neem een springvorm van ca 20/24 cm. Leg een vel bakpapier op de bodem en plaats de ring, scheur het overige af. Vet de binnenring in met een beetje boter, beetje meel laten ronddraaien, het overtollige wat niet blijft plakken er weer uitgooien.                             

 • Werk altijd met een schone vetvrije mengkom en/of materiaal, het is één van dé factoren waardoor een recept slaagt of juist niet. 

 • Ontvet de kom en garde met een stukje keukenrol gedrenkt in wat citroensap. Geen dure ontvetters nee....zorg altijd dat je citroenen in huis hebt. 

 • Breek een ei boven een beker om het daarna in de mengkom te gieten. Gaat er een stukje schil mee dan hoef je niet in de kom de pielen wat overigens best lastig gaat en niet proper uiteraard.

 • Belangrijk is dat de garde altijd boven bv beslag uitsteekt om er lucht in te kunnen slaan.

Werkwijze


Eieren met de suiker, vanillesuiker en zout in een mengkom die van te voren even is verwarmd met kraanwater, wel goed afdrogen. Uitgaande van een staande mixer mix je 10 minuten op de hoogste stand, daarna nog 2 minuten op een lagere stand. 

Zeef de bloem met maizena boven de mengkom. Spatel dit voorzichtig door het mengsel, Spatelen niet roeren, de lucht die er in geslagen is moet behouden.

Giet het mengsel in het bakblik en zet het in het midden van de oven voor ongeveer 40 minuten op 180 graden. Hou het goed in de gaten, elke oven is anders, dit zijn slechts richtlijnen. Na de verstreken tijd even drukken op de taart, veert het terug is hij goed. Laat de taart 10 minuten rusten op het aanrecht alvorens de ring te verwijderen. Laat hem dan verder afkoelen op een rooster.


Vullen van de taart


Snijd de taart horizontaal door, plaats op 1 punt op beide taartdelen een cocktail-prikker. Na het vullen leg je de plak weer op de ander, met beide stokjes op elkaar

Doe de slagroom, samen met basterdsuiker en vanillesuiker in een schone vetvrije mengkom. Begin met de mixer op de lage stand kloppen en voer deze geleidelijk op. Houd de room in de gaten, stop voortijdig en ga nog even met de hand verder.

Neem de onderste taartlaag en giet in het midden een flinke scheut advocaat. Omring de advocaat met de stijf geslagen slagroom, smeer de advocaat af met flinke dotten room, in het midden meer zodat je een heuveltje krijgt.

Neem de bovenste laag van de taart, snijd met een scherp mes op 2 cm van de rand de taart door toe aan de andere kant op2 cm van de rand.Herhaal dit nog 3 keer zodat je een ster krijgt. Pak het taartdeel voorzichtig op en leg hem op zijn plaats( stokje boven stokje). Je ziet dat door het bergje room de punten in het midden omhoog gedrukt worden. Fatsoeneer het geheel tot een gelijkmatige ster.. Vul de ontstane sneden met behulp van en lepel met advocaat.....het worden dan gele strepen. Strooi middels een zeef flink wat poedersuiker over de taart.

Smeer de zijkant van de taart af met room...zodat het er netjes uitziet. 

Belangrijke tips.


Laat de slagroom tot aan het kloppen in de koelkast. Slagroom moet flink koud zijn wil zij opstijven. Zorg dat mengkom en garde ook goed koud zijn.

Room wat niet dikker wordt tijdens het slaan...of zelfs verdunt..is te warm. In koelkast weer koud laten worden.

let goed op het proces...wanneer slagroom doorgeklopt wordt krijg je een zoete boter. Wel weer te gebruiken voor taartvulling of bv poffertjes, maar niet als room. Wanneer er zich pieken vormen als je de garde oplicht uit de room dan is zij goed.

Hier geen gebruik van toevoegingen zoals versteviger. kloppen met basterdsuiker volstaat.

234 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Appelcompote

Comments


bottom of page