top of page

Abram-taartje

Bijgewerkt op: 7 mei 2019


Abram-taartje....een heerlijke variatie op de boterkoek


Jaren geleden was er een bakker, Klootwijk genaamd, die een soort van gevuld boterkoekje verkocht en noemde het "Abrahamtaartje", althans...zo werd in dit filiaal aangegeven. Dit was een erg lekkere koek gevuld met spijs en walnoten. Omdat het nogal klein van stuk was en m'n gezin er meer van lustte ben ik hem toen zelf gaan uitproberen.

Het werd een variant op de boterkoek die dicht bij het origineel kwam. Nog elke verjaardag staat deze steevast op de lijst van het gebak wat er gemaakt dient te worden. De naam Abrahamtaart is in de jaren verbasterd tot de naam Abram-taartje.


 

Recept


Aantal: 10 personen

Bereidingstijd: 20 minuten

Baktijd: 20 minuten

Temperatuur: 200 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: Taart

Bron: Leokooktgewoon



Ingrediënten

  • 250 gram bloem 

  • 200 gram roomboter in dobbelsteentjes gesneden

  • 200 gram basterdsuiker

  • 8 gram vanillesuiker

  • snufje zout 

  •  1 ei

Voor de vulling:

  • 300 gram Amandelspijs

  • bakje Pecannoten of walnoten

  • 1 ei



Voorbereiding


Oven voorverwarmen op 200 graden

Prepareer het bakblik met bakpapier.


Vulling maken:


Maak de spijs los in een kom en verslap deze met het ei tot een smeuïge massa. Hou van de noten een stuk of toen hele noten apart en breek de rest in stukken. Roer dit door de spijs zodat het zich goed vermengt



Werkwijze


Doe meel, (vanille)suiker, blokjes boter en zout in een kom.

Kluts het ei licht op met een vork en doe de helft van het ei bij de meelmassa.

Kneed het goedje met een koele hand tot een zacht tot een mooie deegbal.

Dek het deeg met plastic af en leg het in de koeler. Prepareer het bakblik met bakpapier.

Neem de helft van het deeg en bekleed de bodem van het blik . Leg in het midden van de het blik de vulling, houd zeker 2 cm vrij rond de rand van het blik.. Neem het overige deeg en maak er een bal van die je dan op een met bloem bestoven blad iets plat drukt en uitrolt ten grote van het blik. Leg de lap deeg over de vulling zodat je een soort bolhoedje krijgt maar wel geleidelijk afloopt. Druk het aan de randen goed aan. kluts een lepel melk door het resterende ei en smeer het uit over de gehele koek met een kwastje. Leg de hele noten op een mooie manier op de taart en druk ze iets in het deeg.

Bak de boterkoek 20 minuten, licht van kleur met een blos.

Laat hem in het blik op het aanrecht afkoelen!



149 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kaassouffle

bottom of page