top of page

Zuurkoolschotel.


Als variatie op de zuurkoolstamppot heeft leokooktgewoon onder ander een voedzame ovenschotel. Eenvoudig en lekker van smaak, niet al te duur en best snel klaar. Deze schotel is ook heel goed de dag ervoor te bereiden, hoef je het alleen na thuiskomst nog in de oven te plaatsen.


Het is goed te weten dat zuurkool, in tegenstelling tot vele andere geconserveerde producten, veel vitamine C en onder andere ook vitamine B bevat. Goed voor je weerstand...in de winter en de zomer.



 

Recept

Aantal: 6 personen

Bereidingstijd: 55 minuten

Baktijd: 30 minuten

Temperatuur: 200

Keuken: Hollands

Categorie: Schotel

Bron: Leokooktgewoon




Ingrediënten

  • 500 gram verse zuurkool

  • 2 kilo aardappelen

  • 500 gram gehakt

  • 1 flinke prei

  • 250 gram champignons

  • 1 rode paprika

  • 2 tenen knoflook

  • 1 flinke ui

  • paprika poeder

  • kerriepoeder

  • zwarte peper

  • zout

Voor de afwerking


  • geraspte oude kaas, naar smaak

  • paneermeel

  • braadworstjes naar keuze

  • speklapjes


Voorbereiding


  • Kruid de speklapjes met peper en zout en dek ze af.

  • Snijd, terwijl de aardappelen koken, de prei en rode paprika in stukjes en was het. Pel en snij vervolgens de ui in stukjes. Borstel de champignons schoon en snijd deze eveneens in stukken.

  • Rasp de kaas.

Werkwijze



Schil de aardappels en kook ze met wat zout in een flinke pan gaar.

Zet intussen de verse zuurkool met een laagje water op het vuur en kook het met de deksel op de pan net 5 minuten. Giet ze daarna in een vergiet en laat de kool met deksel op het vergiet uitlekken.




Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn en zet even ( 30 seconden) terug op een zacht vuurtje om ze uit te laten stomen. Daar wordt de aardappel nog lekkerder van ( leokooktgewoon doet dit altijd met de aardappel...heerlijk).




Stamp de aardappelen fijn met een stamper, doe er vervolgens de uitgelekte zuurkool bij. Stamp dit goed door elkaar, net zolang tot zich een vaste "prak" vormt. Draai er verse zwarte peper door....en zet het even opzij. Zet de oven aan op 200℃.



Verhit een braadpan met boter en rul daarin het gehakt. Doe er vervolgens de ui en pers de tenen knoflook erbij uit. Fruit het even aan en doe er dan de prei en paprika bij....bak het lekker aan. Kruid het goed je met peper, zout kerriepoeder en wat paprikapoeder. Proef even of het lekker op smaak is.


Neem een braadslee of ovenschaal. Smeer het licht in met boter. Neem de helft van de zuurkoolstamppot en bedek daar de bodem meer. Vul dan de laag op met het gehakt goedje en bedek met de tweede helft van de zuurkoolstamppot de gehaktlaag.





Bedek de zuurkoolschotel met de geraspte kaas, strooi hier tot slot de paneermeel over. Zet de schotel voor ongeveer een half uurtje in een voorverwarmde oven van 200 graden.



Bak intussen de braadworstjes en het spek. Wanneer de baktijd van de schotel verstreken is leg je de braadworst en spek op de schotel.









112 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page