top of page

Kwark balk met witte chocolade, bosvruchten en bitterkoekjes bodem.....uiteraard zonder gelatine.

Bijgewerkt op: 16 dec. 2021


Kwarktaart zonder gebruik van gelatine...het kan! Zorg dat je goede vette room gebruikt die echt gekoeld is. Het vet in room houdt namelijk de lucht vast en hoe kouder hoe beter en hoe vetter hoe beter. Bij warmer weer plaats je de mengkom in de gootsteen, gevuld met koud water. Het gebruik van basterdsuiker draagt ook bij aan de stijfheid van de room.


Tussen het schrijven en uitwerken van zijn bestaande recepten door, probeert Leokooktgewoon ook steeds nieuwe te ontwikkelen. Dit is er weer zo eentje die ik graag met jullie deel, en dan eens geen ronde.... maar een balkje.

Leokooktgewoon gebruikt geen gelatine, mijdt zoveel mogelijk kleurstoffen en andere toevoegingen...kijkt altijd naar hoe men dat vroeger deed, of experimenteert tot het een keer lukt. Het opstijven heeft wel ruim 4 uur nodig maar dan heb je wel een pure taart.


Ā 

Recept

Aantal: 10 personen

Bereidingstijd: 20 minuten

Baktijd: 5 minuten

Temperatuur: 80 ā„ƒ

Keuken: Hollands

Categorie: Taart

Bron: Leokooktgewoon



Ingrediƫnten

  • 250 ml slagroom 35%

  • 50 gram witte basterdsuiker

  • 250 gram Franse Kwark

  • 250 gram mascarpone

  • 400 gram witte chocolade

  • 250 gram diepvries bosvruchten ( kilo-zak bij ah 3,99).

Voor de bodem

  • 200 gram Amaretti (Italiaanse bitterkoekjes)

  • 50 gram Roomboter

Voor de coulis ( dikke saus):

  • 75 g frambozen, vers of bevroren ( dan wel laten ontdooien)

  • 2-3 eetlepels poedersuiker


Voorbereiding

Maak de taartbodem door de koekjes te vermalen en te vermengen met de 50 gram gesmolten boter. Bekleed de vorm met bakpapier, doe het koekjesmengsel in het blik en druk goed aan. Zet blik in koelkast om voor te koelen.


Doe de witte chocolade in een vuurvaste kom. Zet de kom op een pan sudderend, niet kokend water en laat de chocolade zachtjes smelten (de kom mag het water niet raken). Neem de kom van de pan en laat de chocolade afkoelen.


Werkwijze

Klop met een mixer de room met de basterdsuiker Klop de slagroom in een ijskoude mengkom met de basterdsuiker tot een lobbig geheel( als dikke yoghurt).


Meng kwark en mascarpone in een kom tot een gladde massa... vouw er de room voorzichtig door.

Schep er vervolgens de chocolade rustig door tot een gladde massa. Giet het mengsel op de koekjesbodem en zet de kwarktaart minstens 3 uur of een hele nacht in de koelkast.

Maak een coulis (dikke saus) van framboos of fruit naar voorkeur, ikzelf had nog over van een vorige taart en had de coulis ingevroren, kwam weer mooi uit. Meng de frambozen en poedersuiker met de staafmixer in een hoge kom of in de blender tot een gladde massa. Zeef de saus door een theezeef. Duurt even voor de saus gezeefd is. Het beste is deze met een lepel door de zeef te roeren.


Haal de balk uit het blik, of verwijder de ring en plaats het op een schaal of langwerpig bord.

Bekleed de kwarkbalk met de vruchten en overgiet het met wat coulis.

Bedek taart met het fruit, giet af met de citroen coulis. Zet de taart tenslotte in een goed gekoelde koelkast tot je hem aansnijdt. Geniet ervan! šŸ˜‰


620 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page