Het komt redelijk vaak voor dat er een hoeveelheid bladerdeeg resteert wanneer je iets gebakken hebt. Her-invriezen is geen optie meer, maar er snel iets anders van maken zeker wel. Onderstaand recept geeft een idee wat je er zoal mee kunt. Uiteraard kan dit ook als je er gewoon zin in hebt (en bladerdeeg in de vriezer). Lekker voor bij de borrel, soep of wat dan ook.
Recept
Aantal: 10 personen
Bereidingstijd: 45 minuten
Baktijd: 25 minuten
Temperatuur: 220 ℃
Keuken: Hollands
Categorie: Bladerdeeggebak
Bron: Leokooktgewoon
Ingrediënten
geraspte kaas
restant bladerdeeg of 5 plakjes uit de vriezer
1 ei
zwarte peper
Voorbereiding
Rasp de kaas en doe het in een schaal
Verwarm de oven voor op 220°
Indien van toepassing: leg de plakjes bladerdeeg los van elkaar op het aanrecht en laat ze ontdooien, ontdoe ze wel eerst van het plastic vel.
kluts het ei los
zet een bakplaat klaar bekleed met bakpapier
Werkwijze
Van restant bladerdeeg
Neem het restant bladerdeeg en kneed het tot een bal. Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit tot een plak van 25 cm lengte, de breedte is afhankelijk van de hoeveelheid deeg wat er over was.
Snijd het bladerdeeg in repen van 5 cm breed. Vouw de repen in de breedte dubbel zodat je banen van 25 cm lang en 2 ½ cm breed krijgt. Het hoeft helemaal niet zo netjes, zie je straks niks meer van.
Van plakjes bladerdeeg
Na ontdooien 2 bladerdeeg plakjes op een met bloem bestoven aanrecht leggen, en aan de rand met beetje water aan elkaar plakken. Vouw in de lengte het deeg voor de helft dubbel, vouw vervolgens de ander kant erover. Doe dit met alle plakken tot het op is.
Rol de repen uit tot ongeveer een lengte van 25 cm.
Smeer de banen aan weerszijde met een kwastje in met ei en strooi er peper over. Haal vervolgens de banen deeg door de geraspte kaas, draai er een spiraal van, zodat je een soort van wokkel krijgt, en leg hem op de bakplaat. Werk zo alle deegbanen af.
Bak het af in ongeveer 15 tot 20 minuten.
Comments