top of page

Kaassaus



Onlangs aten wij weer eens broccoli en ik bedacht mij dat de kaassaus die ik vroeger maakte, weleens wat verandering zou kunnen brengen. Wat moest ik denken lieve mensen, het is zo lang geleden dat ik begon te twijfelen of het nog wel tot een goed einde zou komen.

Gelukkig kwam het gaande weg weer naar boven en werd het een zeer smakelijk goedje. Het onderstaand recept is de basis. Het resultaat ligt aan het soort kaas je gebruikt, welke melk etc. Is het wat te dik dan wat meer melk toevoegen, alsook peper, zout en nootmuskaat. Het belangrijkste wat de smaak ten goede komt is het gebruik van verse producten. Geen analoog kaas, maar gewoon een lekker stuk pittig belegen bij de kaasboer en zelf raspen.



 

Recept

Aantal: 6 personen

Bereidingstijd: 20 minuten

Baktijd: 20 minuten

Temperatuur: 100 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: Crèmes en sauzen/toevoeging recepten

Bron: Leokooktgewoon




Ingrediënten


  • 50 gram boter

  • 50 gram bloem

  • 3.5 dl volle melk ( eventueel iets meer)

  • 100 gram vers geraspte kaas

  • nootmuskaat

  • Zwarte peper

  • Zout

  • Gehakte Peterselie, vers of gedroogd


Voorbereiding

  • zet de hoeveelheden van de ingrediënten klaar

  • Rasp de kaas

  • hak de verse peterselie fijn

Werkwijze



Verhit de boter in de pan op een laag vuur. Zodra deze gesmolten is voeg je de meel toe. Niet de boter laten bruinen, hoe langer je wacht...hoe donkerder de saus zal worden. Even doorroeren zodat de meel een minuutje ongeveer kan garen.


Giet er vervolgens de melk bij, rustig terwijl je blijft roeren. Mocht de saus te dik zijn even wat meer melk erbij. Als de saus kookt kan de kaas erbij. Goed roeren met een pollepel tot een mooie homogene saus ontstaat.


Nu alleen nog op smaak brengen met vers gemalen zwarte peper, zout en nootmuskaat. Proef even of jet je goedkeuring kan wegdragen, mocht het te dik zijn...extra melk toevoegen...te dun...wat meer kaas. Tot slot nog de peterselie. Gelijk opdienen, heerlijk bij bloemkool of als dip.







179 weergaven3 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Appelcompote

3 Yorum


Wat voor soort kaas gebruik je Leo?

Beğen
Şu kişiye cevap veriliyor:

Belegen kaas staat er.


Ik vind ook dat er iets te zeggen valt voor koken volgens de Hollandse keuken. Maar sowizo alvast de aardappel is Zuid-Amerikaanse import. Dus wat gebruikten ze daarvóór? Knollen waren wel een punt toen volgens mij?

Beğen
bottom of page