top of page

Eclair.....Bananensoes


De eclair, op z'n Hollands Bananensoes, is een Frans gebakje dat er sinds de 18e eeuw wordt gemaakt. Eclair betekent bliksemschicht in het Frans. Dit heeft te maken met de glanzende glazuurlaag waar de lange soes mee wordt versierd.


De eclair is waarschijnlijk ooit bedacht door Marie-Antoine Carême (Parijs, 8 juni 1784 – 12 januari 1833). Deze Franse chef-kok en patissier ontwikkelde in de 19e eeuw veel nieuwe gerechten, kookte voor koningen en schreef culinaire boeken gewijd aan de kookkunst, banketbakkerij en de theorie van deze ambachten. Naast de eclair staan ook de zoete soufflé, de Charlotte-taart en de Mille Feuille op zijn naam.

 

Recept

Aantal: 8 stuks

Bereidingstijd: 45 minuten

Baktijd: 30 minuten

Temperatuur: 220 ℃

Keuken: Frans

Categorie: Gebak

Bron: Leokooktgewoon
Ingrediënten

 • 150 ml water

 • 75 gram roomboter, in blokjes

 • 100 gram bloem

 • 3 eieren

 • mespunt zout

Voor de vulling

Voor 350 gram banketbakkersroom


 • 1 verse vanille-peul ( stokje)

 • 250 ml melk

 • 2 eidooiers

 • 50 gram fijne kristalsuiker

 • 20 gram maizena

 • 40 gram ongezoute roomboter

 • snufje zout

 • 2 bananen

Voor de de fondant (glazuur):

 • 100 gram poedersuiker

 • 2 eetlepels sinaasappelsap

 • 100 gram chocolade voor de streep als garneringVoorbereiding

 • Verwarm de oven voor op 220 ° (hetelucht 200°)

 • Zet de temperatuur terug naar 200° (hetelucht 180°) wanneer je de plaat met soezen in de oven geplaatst.

 • Maak de banketbakkersroom.


Bereiding banketbakkersroomNeem een steelpan en giet hier 200 ml melk in. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe het merg en het uitgeschraapte stokje in het pannetje. Breng aan de kook.


Neem een kom en meng hier de overige 50 ml melk, de eidooiers en de suiker door elkaar met een garde. Klop als laatste de maizena er doorheen en meng tot het glad is.

Wanneer de melk kookt kun je het vanillestokje verwijderen. Neem het pannetje van het vuur en giet de helft (terwijl je blijft roeren) over het suiker-eimengsel en roer goed door.

Zet het pannetje weer op een laag vuur en giet het mengsel nu weer terug bij het resterende melk in het pannetje. Breng het weer aan de kook en blijf goed roeren, het mengsel zal nu gaan indikken.. Dit duurt een aantal minuten. Wanneer de room de juiste dikte heeft bereikt giet je de banketbakkersroom in een schaaltje die je vult tot aan de rand, die je laat afkoelen tot 50 graden. Dek af met vershoudfolie zodat die de room raakt, zo ontstaat er namelijk geen vel op de pudding.

Wanneer de room is afgekoeld tot 50 graden, roer je de roomboter er doorheen, tot deze volledig is opgenomen. Dek de room opnieuw af met folie tot je de room zult gebruiken. Bewaar in de koelkast.


Werkwijze Eclairs

In pan met dikke bodem 150 ml water met boter en mespunt zout aan de kook brengen, boter laten smelten.Zodra boter gesmolten is bloem in één keer toevoegen en met houten lepel flink roeren tot deegbal ontstaat...goed blijven roeren. Je hoort op een gegeven moment een sissend geluid, goed blijven doorroeren...(het deeg koekt iets aan maar dat is niet erg dat roer je weer mee) dit is een teken dat het meel goed gaart wat van belang is voor het rijzen in de oven.

Pan van vuur nemen en iets laten afkoelen. Dan ei erdoor roeren tot het volledig is opgenomen...doe dit ook met de resterende eieren...één voor één. In eerste instantie lijkt het dat het deeg te slap en nat wordt....dit komt goed als je maar goed blijft roeren, al wordt je arm lam en verzuren de spieren.....blijven roeren dus.... tot het deeg glanst.


Zorg dat oven goed heet is.....souffleren gebeurt alleen in een hete oven.


Neem een bakplaat en bekleed deze met bakpapier. Spuit reepjes van ongeveer 10 cm lengte op de bakplaat. Houd voldoende ruimte tussen de reepjes, want ze zullen nog groter worden in de oven.

Bestrijk de soezen met het losgeklopt ei en bak ze 10 minuten in de oven.

Verlaag de oventemperatuur naar 200º C (180º hetelucht) en bak ze nog 15-20 minuten tot ze goudbruin zijn.

Haal de eclairs uit de oven en maak met een spies een kleine opening in de onderkant. Zet de plaat nog 5 minuten in de oven zodat de binnenkant van de eclairs ook droog wordt.Vulling maken:

Prak de twee bananen en vermeng ze met de reeds gemaakte banketbakkersroom.


Plaatst de room in de koelkast als je het nog niet gebruikt.


Fondant (Glazuur) maken:

Doe de poedersuiker in een schaal en voeg er de gezeefde sinaasappelsap aan toe, verse sap is het lekkerst maar dan ook geldt.... wel eerst zeven!

Klop met een vork de suiker en sap tot een glad geheel. Wanneer te droog...wat sap erbij...wanneer te vloeibaar...dan wat poedersuiker erbij.


Vullen en afwerken:

Neem een spuitzak en vul deze met room. Knip de Eclair met een keukenschaar aan 1 kant open en spuit de room in de soes. Kan ook met een lepel als je geen spuitzak hebt. Doe dit met al de soezen.Bestrijk de eclairs met de fondant. Tot slot de chocolade smelten en over de bananensoes draperen.....en de zelfgemaakte eclair is klaar!


240 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page