top of page

Chocolade frambozen rol


Een prachtig stuk gebak dat zeker niet zal misstaan op een feestelijke koffietafel, maar ook geschikt als verrassend dessert.

De combinatie van echte chocoladecake en de vulling van geklopte ganache/bosbessenjam

is onweerstaanbaar.



 

Recept

Aantal: 12 personen

Bereidingstijd: 55 minuten

Baktijd: 15 tot 20 minuten

Temperatuur: 180 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: Cake

Bron: Leokooktgewoon




Ingrediënten

  • 170 gram pure chocolade 70%

  • 4 eieren gescheiden

  • 115 gram fijne kristalsuiker

  • cacao voor het bestuiven

  • mespunt zout

Voor de vulling

  • 5 gram witte chocolade

  • 5 dl slagroom

  • 40 gram roomboter

  • 1 theelepel kirsch-wasser

  • 1 eetlepel honing

  • 1 pot bosbessenjam van goede kwaliteit




Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

  • Zorg dat eieren en boter op kamertemperatuur zijn.

  • Vet een bakplaat van ongeveer 33 x 23 cm licht in met olie en bekleed hem dan met bakpapier.

  • Smelt de chocolade in een vuurvaste kom boven een pan sudderend water.


Werkwijze


Maak de vulling:

Neem een vuurvaste schaal en doe daar de in stukjes gebroken witte chocolade in.

Breng de room met de honing zachtjes al roerend aan de kook. Wanneer de room aan de rand begint te borrelen

neem je ze van het vuur het giet het bij de witte chocolade. Roer de room en chocolade goed door elkaar.

Doe er de boter bij en blijf roeren tot het één egale massa is. Meng het nog even na met de staafmixer zodat het helemaal glad is. Zet het weg om volledig af te koelen maar niet in de koelkast!


Maak de cakerol:

Scheid de eieren.


Klop de eidooiers met de suiker in een kom tot het mengsel dik en licht van kleur is. Schep er de gesmolten chocolade door.


Klop de eiwitten met een snufje zout in een vetvrije kom tot zachte pieken

en schep ze gelijkmatig met een spatel door het ei-chocolademengsel.

Schep het beslag op de bakplaat en strijk het tot in de hoekjes glad uit.


Zet 15 tot 20 minuten in de oven tot het gebak gerezen is en stevig aanvoelt.

Bestuif een vel bakpapier met cacao. Stort het gebak op het papier,

dek af met een schone theedoek en laat afkoelen.


Vulling afmaken:

Klop de witte choco-masse met een theelepel kirsch-wasser op tot een romige crème.


Vullen en afwerken:


Neem de theedoek van het gebak en verwijder de bovenste laag papier. ( wanneer dit niet makkelijk gaat maak je het papier licht vochtig, dan is het goed te verwijderen).

Smeer de bosbessenjam over de cakeplak, en daar overheen de witte vulling.


Rol het gebak van de lange kant op tot een rollade, maakt u zich geen zorgen dat het gebak scheurt -dit is de bedoeling, leg hem op een dienblad.

Bewaar hem even in de koelkast maar laat het niet te hard worden. Op kamertemperatuur is de vulling het lekkerst.


53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Appelcompote

bottom of page