top of page

Champignons op toast

Bijgewerkt op: 13 mrt. 2021



Toen ik 10 jaar oud werd vroeg mijn schoonzus Marianne, die toen wegens ziekte van ons Moeder de verzorging voor het gezin op haar 18e had genomen, wat ik eten wilde met mijn verjaardag. Volslagen verrast dat ik het voor het kiezen had antwoordde ik "champignons op brood". Waarom weet ik niet, waarschijnlijk leek het mij als kind heel wat...hoewel ik het nog nooit had gegeten.

En inderdaad...op mijn verjaardag had mijn schoonzus voor het gehele gezin champignons op brood gemaakt...en wat was dat lekker. Spek ben ik er later bij gaan doen, maar ik ben nooit vergeten wat een impact dit op mij heeft gehad. Het gevoel wat ik ervoer...iets met liefde voor jouw bereid...dat moet de aanzet geweest zijn tot hetgeen ik zo graag doe...koken voor anderen, om ze te laten beleven wat mij is overkomen....koken is liefde!


De champignon...de eetbare paddenstoel is in Nederland en België sinds de jaren 70 volledig ingeburgerd onder de naam champignon, het Franse woord voor paddenstoel. De naam champignon is afgeleid van het Latijnse campinio dat klokje betekent. In de Franse taal refereert champignon naar paddenstoelen in het algemeen en wordt de Agaricus bisporus aangeduid als 'champignon de Paris'.



 

Recept

Aantal: 4 personen

Bereidingstijd: 20 minuten

Baktijd: 12 minuten

Temperatuur: 100 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: voorgerecht

Bron: Leokooktgewoon



Ingrediënten

  • 400 gram witte champignons

  • 250 gram spekreepjes

  • vier sneden brood

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • peper

  • zout

  • en als opzie wat rucola

Voorbereiding

  • Neem mooie hagelwitte champignons

  • borstel ze schoon en snij ze in plakken, mag best wat grof

  • pel de ui en snijd deze fijn

  • pel de tenen knoflook

  • zet vier borden klaar

Werkwijze


Verhit klein beetje boter in de pan en bak het spek op een hoog vuur, roer goed door.

Rooster intussen het brood.

Pers de knoflook uit boven het spek en voeg tevens de fijn gesneden ui toe. Fruit het even aan en voeg dan snel de champignons toe. Roer het goed door terwijl het flink bakt en lekker bruin kleurt. De champignons worden maar kort gebakken zodat ze lekker stevig blijven. Bestrooi het met peper en zout naar smaak, leg intussen de geroosterde sneden brood op de borgen. Haal pan dan van het vuur en verdeel de gebakken champignons over de borden en het brood. Decoreer het eventueel met wat rucola.




27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Appelcompote

bottom of page