top of page

Boterkoek

Bijgewerkt op: 19 dec. 2019


Een typisch Nederlands banket.


Jammerlijk kom je de oude smaak steeds minder vaak tegen. Een ouderwetse boterkoek is niet droog maar juist vettig, smeuïg en rijk van smaak.

Een boterkoek mag slechts boterkoek worden genoemd wanneer de gebruikte boter échte roomboter betreft!

Volgens verhalen.... door de Joodse gemeenschap bedacht naar de gebruiken van de Joodse spijswet. Uiteraard op een gegeven moment in het assortiment van de bakker opgenomen, maar het lukte het bakkersgilde niet om de chique cliéntele tot koop te verleiden en verwerd de boterkoek tot een koek voor de armen.

Onderstaand vindt u het recept, gebaseerd op de oude manier....slechts een paar ingrediënten zonder de moderne smaakversterkers en andere toevoegingen


 

Recept

Aantal: 10 personen

Bereidingstijd: 20 minuten

Baktijd: 20 minuten

Temperatuur: 200 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: Taart

Bron: Leokooktgewoon

Ingrediënten

  • 250 gram bloem

  • 200 gram roomboter in dobbelsteentjes gesneden

  • 200 gram basterdsuiker

  • 1 ei

  • 1 snufje zout

  • 8 gram vanillesuiker


Voorbereiding


Doe meel, (vanille)suiker blokjes boter en zout in een kom.Kluts het ei licht op met een vork en doe de helft van het ei bij de meelmassa. Kneed het goedje met een koele hand tot een zacht heerlijk riekende deegbal.

Dek het deeg met plastic af en leg het in de koeler. Prepareer het bakblik met bakpapier.

Klop het resterende ei nog even op met een klein scheutje melk, zo voorkom je dan er een vel ontstaat tijdens het bakken op de boterkoek.

Leg de deegbal in het blik en druk met zachte hand van het midden uit het deeg naar de randen. Egaliseer het met de bolle kant van een lepel die telkens in het resterende half ei doopt. Smeer de gehele koek daarna in met kwastje met de rest van het ei, voor de kleur.


Breng tot slot met een scherp mes ruiten aan in het deeg (niet te diepe sneden anders wordt de koek hard). Bak de boterkoek 20 minuten, licht van kleur met een blos. Laat hem in het blik op het aanrecht afkoelen.

571 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page