top of page

Bicerin, de heerlijkste koffie van Torino


Tijdens een bezoek aan Turijn moet je in elk geval een keer koffie drinken bij het oudste café van Turijn, Al Bicerin, dat al in 1763 de deuren opende.

De koffiebar tegenover het Santuario della Consolata was al snel een populaire ontmoetingsplek. Onder anderen Italo Calvino, Camillo Benso di Cavour, Alexandre Dumas, Nietzsche en Puccini genoten er van hun koffie, van de smeuïge chocoladetaart en van de onovertroffen chocoladetaart.

Ze maken bij Al Bicerin heerlijk romige cappuccino’s en sterke espresso’s, die met elegantie worden geserveerd op de marmeren tafeltjes in de kleine ruimte, die sinds de negentiende eeuw niet meer veranderd is. Maar eigenlijk moet je er een bicerin bestellen, een heerlijke combinatie van koffie, chocolade en room. Bicerin betekent ‘klein glaasje’ – maar het wordt meestal geserveerd in een kelkachtig glas, zodat je tot in je tenen warm wordt. 

Recept

Aantal: 4 stuks

Bereidingstijd: 15 minuten

Baktijd: 10 minuten

Temperatuur: 100 ℃

Keuken: Italiaans

Categorie: Buitenlandse specialiteit/Kerst

Bron: Bicerin TurijnIngrediënten

  • 160 gram extra pure chocola

  • 5 dl volle melk

  • 5 theelepels maïzena

  • 2 dl extra sterke espresso

  • 4 theelepels suiker

  • 4 dl verse slagroom

Voorbereiding

  • Klop de slagroom met een beetje suiker lobbig, dus niet te stijf. In Italië is het gebruikelijk slagroom zónder suiker te kloppen maar dat vinden wij dan weer minder, doe dan geen suiker in de koffie.

  • Smelt de chocolade au bain-marie


Werkwijze


Zet extra sterke espresso door de helft minder water te gebruiken met je senseo of nespressomachine, breng ondertussen de melk aan de kook. Als de chocola gesmolten is, voeg je beetje bij beetje de kokende melk toe, terwijl je blijft roeren. Doe het zetmeel erbij en laat de chocolademelk indikken.

Verdeel de chocolademelk over vier glaasjes. Doe in ieder glas 0,5 dl sterke espresso en eventueel een theelepel suiker. Verdeel de slagroom over de glaasjes en zie hoe mooi die oplost in de warme bruine drank. Hou je niet van slagroom zonder suiker? Doe dan suiker in de slagroom maar niet in de chocoladekoffie.261 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Bami

Comments


bottom of page