Een heerlijke ouderwetse Hollandse appeltaart.
Appeltaart is een eenvoudige taart op basis van deeg en appels. Het recept en de gebruikte soort appel verschilt per land, zo is er een groot verschil tussen de Britse apple pie, de Franse tarte aux pommes en de Nederlandse appeltaart...zelfs onder de Hollandse zijn er tal van verschillende recepten. Mijn lievelings is wel de variant met zanddeeg, de goudreinet en uiteraard....echte boter!
Recept
Aantal: 10 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Baktijd: 1 uur
Temperatuur: 170 ℃
Keuken: Hollands
Categorie: Taart
Bron: Leokooktgewoon
Ingrediënten
250 gram roomboter
400 gram bloem
1 ei
8 gram vanillesuiker
1 snuf Zout
1 ½ kg appels zoetzuur
75 gram suiker
3 theelepel kaneel
7 gram paneermeel
200 gram basterdsuiker wit
Rozijnen (optioneel)
2 eetlepels abrikozenjam
Voorbereiding
Oven voorverwarmen op 170 graden ( hetelucht 10% lager).
Neem een springvorm van ca 24/26 cm. Leg een vel bakpapier op de bodem en plaats de ring, scheur het overige af.
Vet de binnenring in met boter, bestuif met wat meel draai de vorm rond zodat de meel aan de binnenrand kleeft, het overtollige wat niet blijft plakken er weer uitgooien.
Leg rozijnen 5 minuten in lauwwarm water om te wellen. Doe je dit niet dan zal de rozijn het vocht uit je taart trekken wat het deeg niet ten goede komt. Droog ze wel goed af met een droge schone theedoek.
Je kan ook van te voren met een appelboor het klokhuis verwijderen maar gaat meestal niet goed omdat klokhuis nooit echt recht door de appel loopt.
Klop het ei los met een vork en verdeel het in twee delen. Het ene voor het deeg...de ander voor het bestrijken.
Gebruik je een wat nattige appel? Strooi dan wat paneermeel over de bodem om het vocht op te nemen.
Werkwijze
Meng boter, basterdsuiker, bloem, half ei, vanillesuiker en snuf zout tot een stevig deeg. Dek dit af met plastic en zet het in de koelkast. Schil intussen de appels, snijd ze in plakken en ontdoe ze van het sterretje (van het klokhuis) met een mesje.
Neem het deeg nu uit de koelkast en verdeel het in drie delen. Het eerste deel uitrollen voor de bodem, tweede deel gebruik je voor de zijkant. Meng kaneel met de kristalsuiker.
Bedek de bodem met appel, strooi er het kaneelmengsel over en wat rozijnen....dan de volgende laag appels enz......Rol van het overige deeg rolletje of slangen en maak hiermee een ruitpatroon. Gebruik het overige ei om de bovenkant aan te smeren.
Plaats taart iets onder het midden van de oven op een rooster en bak haar 60 minuten op 170 graden. Smeer met een kwastje de bovenkant van de taart af met abrikozenjam direct als je hem uit de oven haalt. Laat de taart in de vorm afkoelen alvorens je de ring verwijdert.
Opmerkingen