In België wordt de aardappelkroket veel gegeten, als men het daar over de kroket heeft wordt er dan ook steevast de aardappelkroket mee bedoeld. Een heerlijk gekruide puree in een jasje wat vooral bij speciale gelegenheden wordt geserveerd.
In 1962 won op de internationale salon voor uitvinders, gehouden in Brussel, de millecroquettes de goeden medaille en sindsdien is het maken van aardappelkroketjes een stuk eenvoudiger en daarom ook populairder geworden. De millecroquettes, de krokettenpers is een uitvinding van Gaspard Thienpont en wat voor een uitvinding. Enkele weken geleden stond hij voor slechts 30 euro bij de Blokker en het apparaat maakt het maken van mooie kroketjes geweldig makkelijk. Voor die tijd deed ik het met de hand, of met een spuitzak. Ging ook, maar dit geeft een mooier en sneller resultaat.
Onderstaand het basisrecept, je kunt er natuurlijk eindeloos mee varieren. Met kruiden, vis, garnalen etc.
Recept
Aantal: 6 personen
Bereidingstijd: 120 minuten
Baktijd: 5 minuten
Temperatuur: 180 ℃
Keuken: Belgisch
Categorie: Aardappelgerecht
Bron: Leokooktgewoon
Ingrediënten
1 kilo aardappel
nootmuskaat
peper
snuf zout
nootmuskaat
1 eidooier
peterselie
Voor het paneren
1 eiwit
bloem
paneermeel
Voorbereiding
schil en kook de aardappelen met een beetje zout.
Giet de aardappelen af en zet even terug op een kleine vlam om droog te stomen.
Werkwijze
Maak een puree van de gekookte aardappelen door ze door de pureerzeef te drukken. Hoe fijner de structuur hoe fijner de smaak. Dit kan overigens ook met een stamper maar zorg dan wel dat ze zeer fijn stampt.
Doe er de eidooier bij en roer het goed door. Ikzelf doe het met de handmixer.
Kruid de puree naar smaak met gemalen zwarte peper, zout, nootmuskaat en wat mosterd.
Roer er vervolgens nog wat verse fijngehakte peterselie door.
Laat de puree geheel afkoelen.
Zet 3 schalen klaar, 1 schaal met bloem, 1 met wat zout los geklopt eiwit en 1 met paneermeel.
Bestuif het schaaltje met een beetje bloem. Vul de pers met de koude puree en druk deze dicht. Zoals je zult zien komen er lange stroken puree uit die je vervolgens op maat maakt met een mesje. Het is mooi als ze ook even lang zijn, 5 tot 6 cm is een mooie maat. Niet iedereen heeft zo'n apparaat, met de hand rollen gaat ook prima, duurt alleen iets langer.
Leg de kroketten in een schaal met bloem en zorg dat ze volledig bedekt zijn met de bloem.
Rol de bebloemde kroketjes, een paar tegelijk, door het eiwit en vervolgens door het paneer
leg ze op een schaal of bord.
Verhit intussen de frituur tot 180℃.
Bak ze in gedeelte in de hete frituur goudbruin. Laat de kroketten uitlekken op keukenpapier.
Comments