top of page

Sorbet met chocoladesaus


Sorbet is (van oorsprong) een ijsgerecht waarbij allerlei vruchtensappen of siropen over fijngemalen ijs (bevroren water) worden gegoten. Traditioneel wordt in de Franse keuken sorbet gegeten tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht, om de smaak in de mond te neutraliseren; tegenwoordig echter ook daar veelal als nagerecht.

In de moderne gastronomie is sorbet een ijsgerecht op waterbasis, meestal op basis van fruit maar soms ook op basis van andere ingrediënten zoals wijn, koffie of zelfs chocolade. Hoewel in Nederland de term sorbet ook sinds lange tijd wordt gebruikt voor een coupe ijs bestaande uit bolletjes consumptie-ijs, overgoten met vruchtensaus en geserveerd met fruit en slagroom, is deze betekenis in de betere restaurants al vele jaren verdwenen. In Vlaanderen is deze betekenis nooit in gebruik geweest.

Dat sorbetijs op waterbasis wordt gemaakt, betekent niet dat het per definitie vrij is van melk. Soms wordt een kleine hoeveelheid room gebruikt om de structuur te verbeteren. Sorbet is derhalve niet automatisch geschikt voor personen die een koemelkvrij dieet moeten volgen. Een andere manier om de structuur te verbeteren is het toevoegen van een kleine hoeveelheid gedistilleerd, wat ervoor zorgt dat het product bij een lagere temperatuur bevriest.


Het woord sorbet is via het Perzisch (sharbat), het turks (şerbat/şerbet) en het Frans (sorbet) in de Nederlandse taal – met dezelfde schrijfwijze als in het Frans – opgenomen. Het vindt zijn oorsprong in het Arabische (sharbāt), wat drank of sap betekent. Het verder afgeleide šurba of šarba betekent koele drank. Weliswaar bestaat het woord sorbet ook in het Latijn (waar het de betekenis heeft hij slurpt), maar het is onduidelijk in hoeverre dit de oorsprong is van de benaming van het gerecht.


Het is een vooral feestelijk dessert en eigenlijk op te bouwen zoals jezelf wenst. Onderstaand recept is er 1 van de mogelijkheden, laat vooral de fantasie gaan. Gebruik alleen maar verse producten en een goed soort ijs.


 

Recept

Aantal: 6 personen

Bereidingstijd: 15 minuten

Baktijd: 00 minuten

Temperatuur: nvt

Keuken: Hollands

Categorie: toetjes

Bron: LeokooktgewoonIngrediënten

  • 1 liter echt slagroomijs

  • 500 ml slagroom

  • 200 gram chocolade

  • verse vruchten

  • muntblad ter decoratie

Voorbereiding

  • Maak een zachte chocoladesaus door 2 dl slagroom aan de kook te brengen en daarin 200 gram chocolade te smelten. Wanneer de chocoladesaus te dik uitvalt meer room aan toevoegen en goed door roeren.

  • was het fruit eerst goed voordat je aan de bewerking begint.

Werkwijze


Neem mooie coupes...of schaaltjes waarin je het ijs wilt serveren. Begin met het snijden van vers fruit en doe het bv onder in een glas, een klein scheutje likeur of dergelijke zou ook super smaken. Maak bolletjes van het roomijs en leg die op het fruit. Giet er de chocolade over en werk het af met een toef slagroom. Ter decoraties kun je een kers, muntblad een bonbon of wat je ook voor handen hebt gebruiken.

142 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Appelcompote

Kommentarer


bottom of page