top of page

Sinaasappelsoesjes met karamelsaus


Slagroomsoesjes
Slagroomsoesjes

Een vers gebakken soes gevuld met een heerlijke sinaasappelroom, overgoten met een karamelsaus....en dat allemaal zelf bereid. 

Recept

Aantal: ca 25 stuks

Bereidingstijd: 20 minuten

Baktijd: 30 minuten

Temperatuur: 220 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: Gebak

Bron: Leokooktgewoon
Ingrediënten


Soesjes

 • 150 ml water

 • 75 gram roomboter, in blokjes

 • 100 gram bloem

 • 3 eieren

 • mespunt zout

Voor de vulling

 • 1 verse vanille-peul ( stokje)

 • 250 ml melk

 • 2 eidooiers

 • 50 gram fijne kristalsuiker

 • 20 gram maizena

 • 40 gram ongezouten roomboter

 • Schil van een hele sinaasappel


Voor de caramel


 • 200 gr suiker

 • 75 ml water

 • 125 ml room

 • 75 gram roomboter


Voorbereiding

 • Verwarm de oven voor op 220 graden,

 • Zet de temperatuur terug naar 210 wanneer je de plaat met soezen in de oven geplaatst.


Werkwijze


Sinaasappelroom


Neem een steelpan en giet hier 200 ml melk in. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Ontdoe de sinaasappel met een dunschiller van de schil, zorg dat het witte niet mee komt, dat is namelijk bitter. Doe de schil samen met het merg en het uitgeschraapte stokje in het pannetje. Breng rustig aan de kook, dit mag best even duren want dan kan de smaak uit de sinaasappelschil in de melk trekkenNeem een kom en meng hier de overige 50 ml melk, de eidooiers en de suiker door elkaar met een garde. Klop als laatste de maizena er doorheen en meng tot het glad is.

Wanneer de melk kookt kun je het vanillestokje en de de sinaasappelschillen verwijderen. Neem het pannetje van het vuur en giet de helft (terwijl je blijft roeren) over het suiker-eimengsel en roer goed door.


Zet het pannetje weer op een laag vuur en giet het mengsel nu weer terug bij het resterende melk in het pannetje. Breng het weer aan de kook en blijf goed roeren, het mengsel zal nu gaan indikken.. Dit duurt een aantal minuten. Wanneer de room de juiste dikte heeft bereikt giet je de banketbakkersroom in een schaaltje die je vult tot aan de rand, die je laat afkoelen tot 50 graden. Dek af met vershoudfolie zodat die de room raakt, zo onstaat er namelijk geen vel op de pudding.

Wanneer de room is afgekoeld tot 50 graden, roer je de roomboter er doorheen, tot deze volledig is opgenomen. Dek de room opnieuw af met folie tot je de room zult gebruiken. Bewaar in de koelkast.

Werkwijze


Soesjes

In pan met dikke bodem 150 ml water met boter en mespunt zout aan de kook brengen, boter laten smelten.


Zodra boter gesmolten is bloem in één keer toevoegen en met houten lepel flink roeren tot deegbal ontstaat...goed blijven roeren. Je hoort op een gegeven moment een sissend geluid, goed blijven doorroeren...(het deeg koekt iets aan maar dat is niet erg dat roer je weer mee) dit is een teken dat het meel goed gaart wat van belang is voor het rijzen in de oven.


Pan van vuur nemen en iets laten afkoelen. Dan ei erdoor roeren tot het volledig is opgenomen...doe dit ook met de resterende eieren...één voor één. In eerste instantie lijkt het dat het deeg te slap en nat wordt....dit komt goed als je maar goed blijft roeren, al wordt je arm lam en verzuren de spieren.....blijven roeren dus.... tot het deeg glanst.


Met natte theelepel of kleine ijstang bergjes deeg met een tussenruimte van 2 centimeter op bakpapier scheppen.


Zorg dat oven goed heet is.....souffleren gebeurt alleen in een hete oven.


Plaatst de bakplaat in het midden van de oven en bak de soezen in 25 tot 30 minuten luchtig gaar. Open de oven niet tussentijds want dan zakken ze zeker in. Laat de soezen even in oven met open deur afkoelen, doe dit door middel van een houtenlepel tussen de ovendeur te steken. Laat ze vervolgens op een rooster verder afkoelen.Karamel


Doe de suiker met het water in een steelpan met hoge rand en zet het op het vuur.Breng dit suiker-water mengsel langzaam aan de kook en laat het net zolang koken totdat je een mooie licht amber kleurige karamel hebt. Blus de hete karamel af met de room. Let op dit kan flink gaan bubbelen en omhoog komen in je pan. Het is gloeiend heet, dus wees voorzichtig! Kook de karamelroom in tot 104 ℃. Neem de pan van het vuur, laat iets afkoelen en voeg dan de boter in blokjes toe. Roer goed door totdat je een mooie gladde karamelsaus hebt.Vullen en afwerken:

Neem een spuitzak met kartelranden en vul deze met room. Knip de soes aan de zijkant open en vul de soes, dit kan ook met een lepel of zo.. Doe dit met al de soesjes.

Schep tot slot een beetje van de karamelsaus over de soes.
17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kaassouffle

Comments


bottom of page