Een variatie op de HOLLANDSE BOERENCAKE, past goed bij de gezellige wintermaanden.
Recept
Aantal: 12 personen
Bereidingstijd: 25 minuten
Baktijd: 70 minuten
Temperatuur: 160 ℃
Keuken: Hollands
Categorie: Cake
Bron: Leokooktgewoon
Ingrediënten
200 gram roomboter
200 gram bloem
1 zakje baksoda
1 tl bakpoeder
1 tl vanille-extract
200 gram suiker
8 gram vanillesuiker
4 eieren
snufje zout
rasp van een sinaasappel
50 cl verse sinaasappelsap
50 gram gemalen kokos
Voorbereiding
oven voorverwarmen op 160 graden
boter en eieren dienen op kamertemperatuur te zijn
bekleed een broodbakblik met een vel bakpapier.
Boen de sinaasappel goed schoon, rasp de schil boven een schaaltje en pers dan het sap eruit.
Doe de sap door een zeefje om de drab tegen te houden.
Hou 20 cl voor de fondant apart, wat kokos en wat sinaasappelrasp voor de garnering.
Werkwijze
Klop de zachte boter samen met de (vanille) suiker romig. Voeg de eieren één voor één toe, voeg de volgende pas toe als de eerste is opgenomen. Mix de rasp van een sinaasappel en het vanille-extract door het beslag. Voeg 30 cl sinaasappelsap toe, even goed door blijven kloppen en dan de kokos. Als laatste voeg je het meel, baksoda, bakpoeder en een snuf zout toe, mix tot dit geheel is opgenomen.
Schep het beslag in de bakvorm en laat haar 70 minuten rustig bakken. Wanneer de baktijd verstreken is even controleren met een pen, ik gebruik daarvoor altijd Chinese eetstokjes, wanneer deze er droog uitkomt is de cake goed en kan het uit de oven.
Zet de cake met blik op een rooster om af te koelen. Wacht even tien minuten, maak intussen het fondant door poedersuiker in een schaaltje te doen en er steeds beetje sinaasappelsap door te mengen. Roer met een vork goed door het goedje, het moet een wat dikke net vloeibaar geheel vormen. Schep het dan over de cake en smeer het voorzichtig wat uit. strooi rest van de rasp over het glazuur en besprenkel met een beetje kokos. Verder af laten koelen. Omdat de cake in bakpapier is gebakken is het er makkelijk uit te tillen.
コメント