top of page

Schwarzwalder kirschsoes

Bijgewerkt op: 16 dec. 2021


Een leuke variant....de heerlijke smaak van de Hollandse roomsoes, gecombineerd met de intense smaak van de Schwarzwalder.



 

Recept

Aantal: 8 stuks

Bereidingstijd: 20 minuten

Baktijd: 30 minuten

Temperatuur: 220 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: Gebak

Bron: Leokooktgewoon




Ingrediënten

  • 150 ml water

  • 75 gram roomboter, in blokjes

  • 100 gram bloem

  • 3 eieren

  • mespunt zout

Voor de vulling kersenvulling:

1 pot zure kersen ca. 785 gram

250 ml zure kersensap

2 eetlepels suiker

1 snufje kaneel

1 eetlepel volle eetlepel maïzena

5 eetlepels Kirschwasser of meer


Voor de vulling:

5 dl slagroom

2 eetlepels poedersuiker

1 eetlepels basterdsuiker

8 gram vanillesuiker



Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 220 graden,

  • Zet de temperatuur terug naar 210 wanneer je de plaat met soezen in de oven plaatst.


Werkwijze

In pan met dikke bodem 150 ml water met boter en mespunt zout aan de kook brengen, boter laten smelten.


Zodra boter gesmolten is bloem in één keer toevoegen en met houten lepel flink roeren tot deegbal ontstaat...goed blijven roeren. Je hoort op een gegeven moment een sissend geluid, goed blijven doorroeren...(het deeg koekt iets aan maar dat is niet erg dat roer je weer mee) dit is een teken dat het meel goed gaart wat van belang is voor het rijzen in de oven.


Pan van vuur nemen en iets laten afkoelen. Dan ei erdoor roeren tot het volledig is opgenomen...doe dit ook met de resterende eieren...één voor één. In eerste instantie lijkt het dat het deeg te slap en nat wordt....dit komt goed als je maar goed blijft roeren, al wordt je arm lam en verzuren de spieren.....blijven roeren dus.... tot het deeg glanst.


Met natte lepel of ijstang bergjes deeg met een tussenruimte van 5 centimeter op bakpapier scheppen.


Zorg dat oven goed heet is.....souffleren gebeurt alleen in een hete oven.


Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de soezen in 25 tot 30 minuten luchtig gaar. Open de oven niet tussentijds want dan zakken ze zeker in. Laat de soezen even in oven met open deur afkoelen, doe dit door middel van een houten lepel tussen de ovendeur te steken. Laat ze vervolgens op een rooster verder afkoelen.


kersenvulling :

Hou een kwart van de kersen voor de decoratie.

Giet de zure kersen in een zeef en vang het kersensap op. Breng 250 ml kersensap met suiker en kaneel aan de kook.

Roer maizena met een beetje koude kersensap tot een papje, en voeg het aan de hete sap toe, breng aan de kook terwijl je het doorroert. Voeg vervolgens de overige kersen toe en breng wederom zachtjes aan de kook ( zacht roeren) haal van het vuur en laat iets afkoelen. Roer tenslotte de kirsch erdoor.


Vulling maken:

Klop de slagroom met twee eetlepels poedersuiker, de volle eetlepel basterdsuiker en de vanillesuiker in een kom tot mooie stijve pieken. Lees 'het kloppen van slagroom' zonder stijfsel in in de rubriek "keukenhulp".


Plaats de room in de koelkast.


  • Smelt 50 gram pure chocolade

  • Smeer de chocolade uit over een snijplank en laat het geheel afkoelen. Zet bijvoorbeeld een plamuurmes of deegsteker tegen de plak chocolade en schraap er krullen mee.

  • Rasp 150 gram chocolade.


Vullen en afwerken:

  • Schep met een schuimspaan de kersen over in een kom, teveel vocht is niet goed voor de soes.

  • Knip of snijd de soezen na afkoelen in tweeën.

  • Vul de onderste helften met kersen en schep er vervolgens de room op.

  • Garneer de zijkanten van de room met geschaafde chocolade.

  • Leg de tweede helften erop en voorzie deze ook van kersen en room.

  • Leg op de bovenzijde een drietal kersen en garneer de soes verder met geschaafde chocolade en chocolade krullen.


168 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page