top of page

Pecan kruimeltaart




Onderstaand recept is gebaseerd op de echte Appeltaart van leokooktgewoon. Met wat speelse variatie is er weer een bijzondere taart ontstaan, die het zeker goed zal doen aan De Kersttafel. Ook nu is er weer gebruik gemaakt van de goudreinet en uiteraard....echte boter!




 

Recept

Aantal: 10 personen

Bereidingstijd: 45 minuten

Baktijd: 1 uur

Temperatuur: 170 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: Taart

Bron: Leokooktgewoon



Ingrediënten

  • 250 gram roomboter

  • 400 gram bloem

  • 1 ei

  • 8 gram vanillesuiker

  • 1 snuf Zout

  • 1 ½ kg appels zoetzuur

  • 1 citroen

  • 75 gram suiker

  • 3 theelepel kaneel

  • 7 gram paneermeel

  • 200 gram basterdsuiker wit

  • Rozijnen (optioneel)

  • flinke scheut Vieux of Ameretto

  • 150 gram Duitse marsepein

  • zakje pecannoten

  • 1 dl ahornsiroop ( wanneer te dik iets meet gebruiken)

  • 100 gram kokos

  • 100 gram poedersuiker

  • eetlepel bloem ( voor kruimeldeeg)


Voorbereiding

  • Leg rozijnen ruim van tevoren in bv Vieux of Ameretto, om te wellen maar zeker ook om de smaak aan te nemen. Wellen moet sowieso, doe je dit niet dan zal de rozijn het vocht uit je taart trekken wat het deeg niet ten goede komt.  Laat ze voor gebruik uitlekken en droog ze eventueel af met een droge schone theedoek.

  • Oven voorverwarmen op 170 graden ( hetelucht 10% lager).

  • Neem een springvorm van ca 24/26 cm. Leg een vel bakpapier op de bodem en plaats de ring, scheur het overige af.

  • Vet de binnenring in met boter, bestuif met wat meel draai de vorm rond zodat de meel aan de binnenrand kleeft, het overtollige wat niet blijft plakken er weer uitgooien.

  •  Snijd de appel in plakken en ontdoe ze van het klokhuis ( of van tevoren met een appelboor).

  • Pers de citroen uit, doe de sap in een schaal of diep bord en leg de appelschijven hierin.

  • Klop het ei los met een vork en gebruik de helft voor het deeg...

  • Gebruik je een wat nattige appel? Strooi dan wat paneermeel over de bodem om het vocht op te nemen.

  • maal een handje nootjes fijn....meng dit met de ahornsiroop en de marsepein tot een smeuige massa

  • Hak wat pecannoten fijn, niet te fijn.

  • Meng in een schaal de gemalenkokos en de poedersuiker


Werkwijze

Meng boter, basterdsuiker, bloem, half ei, vanillesuiker en snuf zout tot een stevig deeg. Dek dit af met plastic en zet het in de koelkast. Schil intussen de appels, snijd ze in plakken en ontdoe ze van het sterretje (van het klokhuis) met een mesje.

Neem het deeg nu uit de koelkast en verdeel het in drie delen. Het eerste deel uitrollen voor de bodem, tweede deel gebruik je voor de zijkant. 


Bedek de bodem met de marsepeinmassa .



Meng kaneel met de kristalsuiker. 

Bedek de bodem met appel, strooi er het kaneelmengsel over en wat rozijnen....dan de volgende laag appels enz......



Doe het overige deeg in een kom. doe er een lepel bloem bij en verpulver het deeg tussen de vingers tot een kruimmassa. Verdeel het kruim over de appeltaart.


Plaats taart iets onder het midden van de oven op een rooster en bak haar 60 minuten op 170 graden.

Laat de taart in de vorm afkoelen alvorens je de ring verwijdert.

Net de kokos/suikermassa en strooi dit over de taart.

Tot slot de taart bestrooien met stukjes pecannootjes.




39 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page