top of page

Pannenkoeken...op de oud Hollandse manier


Met slechts een paar ingrediënten en dat voor een paar centen, de echte Hollandse pannenkoek. Niet uit een pak maar gewoon uit het handje. Geen e-nummers of toevoegingen waar je geen weet van hebt.


Op de foto's spekpannenkoeken en pannenkoeken met appel, kaneel en vanillesuiker. Maar uiteraard zijn de variatiemogelijkheden eindeloos. Bak de pannenkoeken in roomboter...dan heb je echt de smaak van vroeger.


Dat de eerste pannenkoek altijd mislukt is een fabel....de pan dient gewoon goed op temperatuur te zijn alvorens je gaat bakken, flink heet dus...geniet ervan!!! 

Recept

Aantal: ongeveer 12 tot 15 stuks

Bereidingstijd: 15 minuten

Baktijd: 20 minuten

Temperatuur: 100 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: Hollandse specialiteit

Bron: LeokooktgewoonIngrediënten

  • 400 gram bloem

  • 3 eieren

  • 800 ml melk

  • snuf zout


voor zoete pannenkoeken, met appel, krenten of wat je maar lekker lijkt.


Toevoegingen

  • appel

  • snuf kaneel

  • 8 gram vanillesuiker


Spekpannenkoeken


Plakjes ontbijtspek ( vers gesneden) slechts een paar ingrediënten nodig


Voorbereiding

  • zorg dat melk niet al te koud is.

  • zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn


Werkwijze

Doe de bloem met het zout in een mengkom. Giet 2 dl melk erbij en mix het met de mixer of garde tot een klont-vrij beslag (is dan nog vrij dik).

Doe er de eieren bij en blijf kloppen. Giet vervolgens, terwijl je blijft kloppen, de resterende melk er rustig bij. Blijf nog even met de mixer aan de gang tot het een mooi glad beslag is. Laat het dan een minuut of 5 rusten.Zet de koekenpan op het vuur en laat het goed heet worden. Doe er vervolgens een klont (room) boter in en laat het smelten.

Verdeel de boter over de bodem. Neem met een soeplepel een schep beslag en giet het in de pan, niet te veel...pannenkoeken mogen niet te dik worden....draai pan rond tot de gehele bodem bedekt is met het beslag.


Wanneer de koek aan de bovenkant droog is draai je de pannenkoek met een spatel om, even laten bakken en de pannenkoek is gaar. Doe dit totdat al het beslag opgebruikt is.


Voor spekpannenkoeken: leg eerst een paar plakken ontbijtspek in de boter...laat het even bakken en giet dan het beslag over het spek.


Voor zoete toevoegingen: snijd de appel in flinter dunne stukjes, voeg dat bij het beslag, samen met de kaneel en vanillesuiker. Ook voor overige toevoegingen roer je de ingrediënten er nog even door.


Tip: Houd wel de temperatuur in de gaten, de pan kan te heet worden waardoor de pannenkoeken donkerder van kleur zullen zijn, er even bijblijven dus!
12.634 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kaassouffle

Comments


bottom of page