Kerstkrans


Als kind uit een groot gezin had je het zo slecht nog niet. Om het gehele gezin met de feestdagen te verwennen werd veel zelf gemaakt. Zo ook de Kerstkrans. Mijn moeder bakte er dan ook heel wat zo vlak voor kerst, en het gezin vond het maar wat lekker! Die traditie heb ik, nadat ik het huis verliet, voortgezet. Al jaren maak ik eerst de spijs, laat ze lekker rijpen en bak vervolgens de Kerstkrans. En eerlijk....genieten doe ik nog steeds....van de heerlijke smaak.... die vroeger zo gewoon was!

Recept

Aantal: 10 personen

Bereidingstijd: 45 minuten

Baktijd: 30 minuten

Temperatuur: 225 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: Bladerdeeggebak/Kerst

Bron: Leokooktgewoon


Ingrediënten


  • 1 pak bladerdeeg

  • 300 gram amandelspijs

  • 1 ei

  • bigarreaus (gekonfijte kersen)

  • rasp van halve citroen

  • kokosrasp

  • abrikozejam


Voorbereiding


  • Verwarm de oven voor op 225 °C

  • Bladerdeeg uit verpakking nemen en laten ontdooien op het aanrecht

Werkwijze


Wanneer je kant en klaar spijs hebt gekocht deze afslappen met een ei en 2 eetlepels water, doe er vervolgens citroenrasp van een halve citroen bij en kneed het tot een smeuïge massa. Kneed er tot slot de bigarreaus door, houd een paar verschillende kleuren achter voor de garnering.


Ontdoe het bladerdeeg van de plastic vellen.

Stapel acht plakjes bladerdeeg op elkaar, rol het bladerdeeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoek van circa 60 cm lang. Vorm van de amandelspijs een mooie gladde rol van 60 cm lang. Leg de amandelspijs midden op het bladerdeeg, snijd het bladerdeeg bij en rol op. Snijd de uiteinden bij en vorm de rol tot een cirkel. Leg de krans met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop het ei los en bestrijk de krans ermee, Laat de kerstkrans 30 minuten opstijven in de koelkast.

Bak de krans in het midden van de oven in circa 30 minuten goudbruin en gaar.

Haal de krans uit de oven, bestrijk de nog hete kerstkrans met de abrikozenjam en versier met de bigarreaus die je eerst gehalveerd hebt. Tot slot bestrooien met gemalen kokos.






  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

© copyright leokooktgewoon.nl 2018

Hoe het beeldmateriaal tot stand komt....