top of page

Kaas over? Zeker niet weggooien!


Hollandse kaas, leokooktgewoon is er gek op... op brood, uit het vuistje, in een schotel of spaghetti. Moet wel "echte" kaas zijn uiteraard, niet dat analoog goedje wat men tegenwoordig verkoopt. Analoogkaas heeft geen rijpingsproces en wordt veelal gemaakt van witte (geraffineerde) palmolie, melkeiwit en zetmeel. Deze "kaas" wordt in veel producten toepast zoals lasagne, cheeseburgers etc. Helaas...ondanks dat kaas mega duur is...ben je vaak niet zeker van wat je koop en valt de smaakt meestal tegen. Daarom ook ga je beter naar de betrouwbare kaasboer, ruimere keus en je kan het eerst nog proeven ook. Bovendien ligt de kaas niet al weken te zweten in een plastic pakje.


Bij mijn kaasboer koop ik de oude zwarte.....net als "Old Amsterdam" maar dan 18 maanden gerijpt, heerlijk voor de pasta. Daarnaast neem ik steevast een flink stuk belegen.


Bewaren doe ik de kaas in aluminiumfolie, met de glimmende kant aan de binnenzijde. Dit vouw ik dus om de kaas en verpakt dan het geheel in het kaasvel waarin de kaas door de kaasboer werd verpakt. Op deze manier houd je de kaas ruim 10 dagen smaakvol vers en droogt het niet uit.


Je houdt altijd wel een stukje kaas over, weggooien is natuurlijk zonde. Geregeld heb je geraspte kaas nodig ( en dat koop ik absoluut niet in de winkel) vandaar dat leokooktgewoon de kaas die over blijft raspt. Maar ook dat....of beter gezegd...dit... kun je zeker niet lang bewaren.


Geraspte kaas vries leokooktgewoon dan ook gerust in en wanneer nodig voor een pasta, een saus, een pizza of wat dan ook....is het altijd voor handen.


 

Recept

Aantal: nvt

Bereidingstijd: 15 minuten

Baktijd: 0 uur

Temperatuur: 00 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: toevoeging/wat te doen met

Bron: Leokooktgewoon



Ingrediënten

  • Kaas

  • Rasp

  • Mes

  • Vriesbakje





Voorbereiding

  • Vergewis u ervan dat de kaas geen schimmels bevat. Wanneer schimmel zichtbaar is hebben de sporen zich reeds door de kaas geworteld en deze kaasschimmel is gewoon niet gezond.


Werkwijze



Een goede rasp is heel veel waard.




Snijd de kaas in stukken maar zo dat je de korst gebruikt als


"houvast" Zo bescherm je de vingers en je kan het toch het laatste toe meeraspen.


Plaats het in de vriezer, zo heb je voor een volgende keer wanneer je kaas nodig hebt, voorraad.






Deze foto is tijdens het bereiden van pasta met ham/kaas. Zoals te zien kan de diepgevroren kaas direct aan de kokende room worden toegevoegd, een simpele...makkelijke en besparende actie...toch?








221 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kaassouffle

bottom of page