top of page

Het Oud Hollandse slaatje ( rundvlees salade) naar het recept van wijlen mijn Moeder.

Bijgewerkt op: 25 jan. 2020




Gedurende de tweede wereldoorlog werkte mijn moeder zalige als gouvernante ( duur woord voor kindermeid destijds) in het chique Plaswijck in Rotterdam. Alleen toegankelijk voor de gegoeden, werd de rundvleessalade (slaatje) bereid en geserveerd. Mijn moeder heeft het recept naar eigen zeggen daar vandaan, het werd binnen het gezin vaak voorgezet op feest- en speciale dagen. Deze (h)eerlijke salade mag dan ook niet ontbreken aan de lijst van recepten die ik graag wil delen.



 

Recept

Aantal: 12 personen

Bereidingstijd: 30 minuten

Baktijd: 20 minuten

Temperatuur: 100 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: aardappelgerecht/salade

Bron: Leokooktgewoon



Ingrediënten

  • 2 kilo aardappelen

  • 1 kilo mooi rundvlees

  • mayonaise

  • zout

  • peper

  • paprikapoeder

  • kerriepoeder

  • selderijblad

Ter decoratie

  • schijfjes augurk

  • krop sla ( botersla )

  • zilveruitjes

  • eieren

  • wat vleeswaren zoals rauwe ham, ham, boterhammenworst en cervelaatworst

  • geraspte peen

  • schijfjes tomaat

  • schijfjes gekookte kroten ( Rotterdams voor bietjes)


Stoof het vlees ruim van te voren, het liefst de dag of de avond ervoor.


Voorbereiding


  • Neem het vlees uit de verpakking en kruid ze met peper en zout. Laat een kwartiertje afgedekt rusten.

  • Braad het vlees in de jus (braad)pan, ( vast niet alles zal er te gelijk in kunnen) schroei het vlees dicht en haal het dan weer uit de pan...herhaal dit tot de laatste lappen vlees.

  • Wanneer de laatste lappen zijn gebraden kan het ander vlees er weer bij, blus de jus af met water totdat al het vlees onder staat. Doe er vervolgens nog een klont boter bij en doe de deksel op de pan.

  • Laat het vlees 3 tot 4 uur stoven op een laag pitje. Wanneer het klaar is het vuur doven en bewaren in de pan tot je het nodig hebt.

Werkwijze


Schil de aardappelen . Wanneer de aardappelen al wat ouder zijn, leg je ze een kwartiertje in goed koud water, aardappel is een knol en wanneer ze iets ouder zijn verschrompelen ze iets....het koudwaterbad zorgt dat ze water opzuigt en weer steviger worden. Bij erg oude ( 5 tot 6 maanden) kan een bad van een paar uur wonderen doen. Hoe ouder hoe zoeter voor Sommige appelen, iets waar leokooktgewoon rekening mee houdt.


Kook vervolgens de aardappelen in een ruime pan met water en wat zout in ongeveer 20 minuten gaar. even prikken en naar welbevinden afgieten. Zet de pan nog een halve minuut op een laag vuur om de aardappel droog te stomen. Prak direct de aardappel goed fijn met een stamper.


Verwarm intussen de braadpan met het vlees op een laag vuur. Zodra alle jus gesmolten is het vlees uitscheppen met een schuimspaan en het vlees op een bord fijn snijden of plukken met een vork ( het is touwtjesvlees). Doe het vlees bij de aardappel, doe er paprikapoeder, kerriepoeder, peper en zout bij en roer met een grote houten pollepel het geheel tot een mooi saladedeeg. Het vergt best wel een tijdje roeren, proef af en toe of het op smaak is...lekker gekruid dus. Laat het deeg af koelen.


Als het geheel is af gekoeld kan er een schep of 3 mayonaise bij, ook nu weer moet er flink geroerd worden...totdat de mayonaise helemaal is opgenomen.


Haal de bladeren los van de krop sla, en spoel ze in een bad met koud water. Neem de harde kern van het blad tussen linker wijsvinger en duim, het blad rust in de handpalm, en ontdoe het blad van de kern. Op deze manier scheurt het slablad niet. Dep vervolgens de slabladeren droog.





Neem een bord of schaal en bekleed deze met de slabladeren met de mooie groene zijde naar boven, alsook de mooi bovenkant van het blad op de rand van schaal of bord. Schep de salade in het midden van de schaal en verdeel het hierover, hou wel ruimte over op het slabed voor de overige dingen die erop moeten. Egaliseer de salade zodat het er goed uitziet.


Doe mayonaise in een schaal en doe er wat water bij, klop het door elkaar zodat deze iets verdunt...pas op...het mag niet te vloeibaar worden. Smeer de slasaus over de hoop salade, smeer het glad.



Vervolgens kun je aan de opmaak beginnen, gebruik je fantasie maar doe ook weer niet te gek. Het kan zoals op de foto....of doe gewoon hoe je het zelf wilt.




29.091 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Appelcompote

bottom of page