top of page

Busbrood op water basis

Bijgewerkt op: 16 dec. 2021


Er gaat werkelijk niets boven het eigen gebakken brood.

Voor dit recept is een fijn mooi meel gebruik, die duurder is dan het reguliere meel. Dit brood is op basis van water en je kan er vele soorten brood mee bakken, op welke manier dan ook. Het recept toont de basis waarmee je witbrood bakt. 

Recept

Aantal: 10 personen

Bereidingstijd: 2 uur

Baktijd: 30 minuten

Temperatuur: 225℃

Keuken: Hollands

Categorie: Brood

Bron: LeokooktgewoonIngrediënten

  • 500 gram Meesterlijk broodmeel

  • 8 gram droge gist

  • 2 theelepels zout

  • 350 ml water (30℃)


Voorbereiding


  • Deeg heeft om te rijzen een omgevingstemperatuur nodig van 25 tot 40 graden, wanneer de omgeving te koud is zet dan de oven op 40 graden en laat het deeg hierin rijzen.


Werkwijze

Doe de bloem in de kom van de mixer en strooi het zout langs de rand van de kom bij de bloem.

Maak een kuiltje in het midden van de bloem, strooi de gist in het kuiltje en giet het water erbij.

Gebruik de deeghaak en zet de mixer aan, laat de mixer 5 minuten draaien, totdat het deeg van de kom los komt. Zet de machine na 5 minuten stil en haal het deeg dat aan de deeghaken vast zit los en doe dit bij de rest van het deeg in de kom. Laat de mixer nog 5 minuten draaien. ( Als je geen keukenmachine of mixer hebt roer je alles met een houten pollepel door elkaar in een grote kom tot een nattig deeg ontstaat).

Bestuif het werkblad met een beetje bloem. Keer het deeg om op het werkblad en het ongeveer een kwartier lang. Kneed net zo lang tot er een samenhangend deeg ontstaat.

Wanneer het deeg goed gekneed is maak je er een grote deegbal van. De bal leg je in de kom.


Bedek de kom met het deeg met een stuk plasticfolie. Laat het deeg een ½ uur rijzen. Door de gisting gaat het deeg rijzen. Dit wordt de 1e rijs genoemd. Na een ½ uur wachten zal het deeg in volume verdubbeld zijn.

Bereid de broodvorm voor. Gebruik hiervoor een broodblik of een of cakevorm. Leg er een vel bakpapier in, het hangt aan twee uiteinde over de rand.


Druk het deeg met de toppen van je vingers plat tot alle lucht eruit is. Het deeg moet ongeveer 1 tot 2 cm dik blijven. Rol het deeg uit tot een rol gelijk aan de lengte van je broodblik. Rol het deeg op en leg de deegrol in de voorbereide broodvorm.

Bedek het deeg in de broodvorm met een stuk plasticfolie. Laat het brood weer een ½ uur rijzen. Dit is de 2e rijs. Het brooddeeg zal weer in volume toenemen.

Wanneer de tweede rijstijd begint, doe je de oven aan. Verwarm de oven voor op 225 °C.

Zet het brood in de voorverwarmde oven. Bak het brood 25 tot 30 min. in de oven op 225 °C. Het brood is klaar wanneer er een mooi goudbruin korstje is ontstaan, direct uit de oven bovenkant bestrijken met koud water. Laat het even in het blik afkoelen en dan kun je het brood er zo uittillen. Laat verder afkoelen op een rooster.


Brood rijzend


145 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Коментари


bottom of page