top of page

Broccoli met Kaassaus



Doorgaans is broccoli al een heel lekkere groenten, maar met zelfgemaakte kaassaus smaakt het nog beter. Het is ook uitermate geschikt voor een diner of een Kerstdiner. Kook hem in zijn geheel, dan is het ook nog een pareltje op tafel.



 

Recept

Aantal: 6 personen

Bereidingstijd: 20 minuten

Baktijd: 20 minuten

Temperatuur: 100 ℃

Keuken: Hollands

Categorie: Crèmes en sauzen/toevoeging recepten

Bron: Leokooktgewoon




Ingrediënten


  • 50 gram boter

  • 50 gram bloem

  • 3.5 dl volle melk ( eventueel iets meer)

  • 100 gram vers geraspte kaas

  • nootmuskaat

  • Zwarte peper

  • Zout

  • Gehakte Peterselie, vers of gedroogd


Voorbereiding

  • zet de hoeveelheden van de ingrediënten klaar

  • Rasp de kaas

  • hak de verse peterselie fijn


Voorbereiding broccoli


  • Zoek mooie stronken die je recht op kunt zetten in de pan

  • haal alle oneffenheden van de stronk, zoals blad etc.

  • Was de broccoli grondig

  • zet de brocoli in een pam met water zodat slechts de "stam" onderwater staat. wanneer het niet rechtop blift staan, pas de stronk aan of stut de stronk

Werkwijze



Zet de pan met broccoli en wat zout op het vuur. Het is de bedoeling dat de stronk beetgaar wordt, de tros wordt in principe gestoomd. Het zou in ongeveer 15 minuten koken goed moeten zijn, prik af en toe even in de stronk of hij gaart.


Verhit de boter in de pan op een laag vuur. Zodra deze gesmolten is voeg je de meel toe. Niet de boter laten bruinen, hoe langer je wacht...hoe donkerder de saus zal worden. Even doorroeren zodat de meel een minuutje ongeveer kan garen.

Na de gewenste kooktijd de groenten voorzichtig af gieten.


Giet er vervolgens de melk bij, rustig terwijl je blijft roeren. Mocht de saus te dik zijn even wat meer melk erbij. Als de saus kookt kan de kaas erbij. Goed roeren met een pollepel tot een mooie homogene saus ontstaat.


Nu alleen nog op smaak brengen met vers gemalen zwarte peper, zout en nootmuskaat. Proef even of het je goedkeuring kan wegdragen, mocht het te dik zijn...extra melk toevoegen...te dun...wat meer kaas. Tot slot nog de peterselie.


Zet de gekookte stronk broccoli in een schaal of bord. Giet er de kaassaus over








35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page