Onlangs liep ik in Rotterdam langs een bakkerij en zag dit gebakje in de etalage pronken. Kocht er één en peuzelde hem heerlijk op.
Hij was echt lekker, moest m zelf maken en aardig gelukt ook nog, ach...probeer het gewoon.
Recept
Aantal: 8 stuks
Bereidingstijd: 20 minuten
Baktijd: ½ uur
Temperatuur: 185 ℃
Keuken: Hollands
Categorie: Bladerdeeggebak
Bron: Leokooktgewoon
Ingrediënten
3 grote appels
16 plakjes bladerdeeg
flinke hand rozijnen
1 theelepel kaneel kaneel
beetje suiker
Voor bovenkant
55 gram amandelschaafsel
50 gram kristalsuiker
1 eiwit
poedersuiker
Voorbereiding
Verwarm oven voor op 185 graden
leg het bladerdeeg los van elkaar op het aanrecht om te ontdooien.
Snijd de appels in kleine stukjes en doe het in een kom, schep er de kaneel en suiker door.
zet een bakplaat klaar bekleed met bakpapier.
Laat rozijnen 5 minuten wellen in warm water, droog ze goed. en voeg ze toe aan het appelmengsel.
Werkwijze
Zodra het blader deeg redelijk ontdooid is druk je met een ronde steker of schaal 16 rondjes uit de plakjes. Bedek er 8 met het appelmengsel, maak de rand van een ronde plak wat vochtig en plak deze op die met appel. Druk de rand iets aan, ga daarna rond met een vork om de randen beter aan te drukken. Verwijder aan beide zijden het plastic vel en leg de appel- op de met bakpapier bekleedde bakplaat. Doe dit met alle appel-koepels
Wanneer dit gedaan is het ei scheiden en het eiwit in een kom doen. Klop het eiwit los met een vork, voeg er dan de suiker aan toe en roer het goed door. Doe er tot slot het verkruimelde amandelschaafsel bij, roer nog even door. Verdeel met een lepel het amandelmengsel over de appel-koepels en smeer het vervolgens uit.
Plaats de bakplaat in de oven en bak ze mooi goudbruin in ongeveer 30 minuten.
Als de baktijd verstreken is de appel-koepels eruit halen en direct met poedersuiker bestrooien....laat iets afkoelen. Geniet ervan 😉
Lekkere zoetekauw.....