top of page

Aardbeiencoupe met advocaat.


Aardbeien...het zomerkoninkje. Echt één van de meest lekkerste zachte vrucht die een hoog gehalte aan vitamine bevat. De aardbei is niet de meest gegeten vrucht in Nederland, wel worden producten met aardbeiensmaak veel gegeten, zoals sommige yoghurts, kauwgom etc. De toepassing is zo groot...zoveel aardbeien zijn er niet eens, dat men daarom een kunstmatige smaak toevoegt. Om de aardbeiensmaak te verkrijgen zijn tal van stoffen nodig....maar hoe dan ook...het is en blijft echt nep. Beter ga je voor het echte werk...de Hollandse aardbei.


Deze is natuurlijk seizoen gebonden, vandaar ook zijn naam "het zomerkoninkje". De aardbei komt al eeuwen voor, behoort ook tot de bosvrucht, maar de vrucht zoals we die nu kennen, is ergens in de 18e eeuw vanuit Amerika naar Europa gebracht....een beetje doorgefokt...tot de stevige zachte vrucht wat hij nu is.


Vroeger, toen de vier kinderen nog lekker klein waren, kocht je met gemak bij de boer een kist aardbeien voor 5 gulden. Ik gooide ze dus ook gerust in de blender voor de milkshake, in taarten....kookte er jam van...of verwerkte ze tot ijs.


Heden ten dagen doe ik het wat voorzichtiger....natuurlijk doodzonde om 400 gram aardbeien van 5 euro tot jam te koken, nee dan worden ze toch wat delicater behandeld. Ze worden weliswaar voor een toetje gebruikt maar dan wel zo dat ze flink opvallen, ook in smaak uiteraard. En daar gaat het uiteindelijk om....gasten zijn vaak te goed te spreken over de smaak, dus bij deze... zo behandelt leokooktgewoon de aardbeien.


Het begint al bij de aankoop, aardbeien dienen heerlijk te ruiken. Vervolgens moeten de aardbeien ruim een uur voor verwerking uit de koude omgeving gehaald. Het is namelijk zo dat de "adertjes" door koude dichtslippen en de aardbei dus droog en smaakloos blijft. Wanneer ze op kamertemperatuur is zal de vrucht heerlijk smaken en zeker niet droog zijn.

Spoel het fruit af alvorens ze van het kroontje te ontdoen, doe je dit andersom...zal de aardbei "waterig" kunnen smaken.


 

Recept

Aantal: 4 personen

Bereidingstijd: 15 minuten

Baktijd: 3 minuten

Temperatuur: 100

Keuken: Hollands

Categorie: toetjes

Bron: LeokooktgewoonIngrediënten

  • Echt slagroomijs

  • Advocaat

  • Bak aardbeien

  • Melk chocolade
Voorbereiding  • haal de aardbeien ruim van te voren uit de koelkast

  • was het fruit en ontdoe ze van de kroontjes

  • snijd de aardbei in partjes
Werkwijze


Smelt melkchocolade in een pannetje of magnetron.

Neem mooie coupes...of schaaltjes waarin je het ijs wilt serveren. Doe de partjes aardbei in het glas. Maak bolletjes van het roomijs en leg die op het fruit. Giet er de advocaat over en werk het af met de gesmolten chocolade. Simpel maar o zo lekker

115 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 comentário


henk.vandersteenhoven
henk.vandersteenhoven
23 de abr. de 2022

Je bent weer lekker bezig!

Curtir
bottom of page