top of page

Wat te doen met overgebleven eidooiers

eigeel-eidooier 2.jpg

U kent dat wel...een recept waar je enkel de dooier of het eiwit voor nodig hebt. Natuurlijk eeuwig zonde om dit door de gootsteen te kieperen, er zijn tal van mogelijkheden om er iets anders mee te doen.

Overgebleven eidooiers blijven onder een dun laagje olie of water drie dagen goed in de koeling. Je kunt ze ook eerst loskloppen en dan invriezen maar wel binnen drie maanden gebruiken. Mocht je de dooiers willen invriezen, meng ze dan eerst met zout of suiker. Hierdoor krijg je minder schade aan de structuur van de dooier doordat dit zorgt voor een lager vriespunt waardoor er kristallen ontstaan,( ca. 6 gr op 100 gr eidooier) Maar goed ...dan rest nog steeds de vraag: wat doe je ermee?

Zo had ik laatst als taart van de week de Pavlova, een taartje waar je alleen het eiwit voor gebruikt.Voor een dergelijk recept heb ik mij aangeleerd een plan B te bedenken, zodat ik wat met het restant kan doen. De meest voor de hand liggende oplossing is wel de eidooier te gebruiken voor een omelet, maar er zijn veel meer recepten waar je alleen een dooier voor nodig hebt. Een puddingbroodje leek me wel lekker. Zo een zalig vers puntje gevuld met frisse banketbakkersroom bestrooid met poedersuiker, een echt Hollandse lekkernij. Je hebt er slechts een paar dingen voor nodig...puntbroodjes...poedersuiker en....jawel...daar heb je alleen de eidooiers voor nodig.... banketbakkersroom. "Dat is ingewikkeld", hoor ik u denken. Verre van dat kan ik u verzekeren, zelf maken is dat zeker niet....en als je dit eenmaal onder de knie hebt....kun je zo veel meer.

Banketbakkersroom, ook wel gele room of crème patisserie genoemd, is heerlijk in een bladerdeeg-bakje met vers rood fruit, een soes, tompouce (oude spelling leest smakelijker) om te smeren tussen een taart of als basis voor een crème.

puddingbroodjes.jpg

Graag plaats ik het recept en leg u uit hoe een banketbakkersroom zelf te maken, zonder onuitspreekbare toevoegingen.

U vindt het ook onder keukenhulp op leokooktgewoon, zodat u snel kunt genieten van een lekker oud Hollands Puddingbroodje.

bottom of page