top of page
Het reinigen van de wasmachine

Alhoewel u het niet direct met mij eens zult zijn, zie ik de wasmachine als een verlengstuk van de keuken. Schorten, theedoeken, keukendoeken....ze moeten schoon en bacterievrij in de keuken gebruikt kunnen worden. En er zijn keukens waarbij de wasmachine geïntrigeerd is, vandaar dat ik de reiniging ervan toch meeneem.

De wasmachine!!! Mooiste uitvinding ooit. Je moet er toch niet aan denken met z'n allen op maandagochtend aan de oever van de Maas je was op een steen te doen. Of zoals ons grootmoeke stampend in een tobbe, of in het zweet te moeten werken om een spijkerbroek uren over een wasbord te wrijven. Bij wrijven over een wasbord krijgt men tegenwoordig toch andere associaties.

 

Nee...dankzij Louis Goldenberg deed begin twintigste eeuw de elektrisch aangedreven machine zijn intrede, en ontwikkelde zich in ruim 100 jaar tijd van langzaamwasser tot de wasmachine die we heden ten dagen kennen.

Een held voor velen dus die Louis.

  • Denk eraan om de filter van onderen  ook te legen en te ontdoen van het nodige.

  • Doe een paar panty's bij de zwarte was, het statische van de panty trekt stof aan wat dan niet op je kleding terecht komt. Dit werkt ook goed als je bv papierenzakdoekjes tussen de was hebt laten zitten, het meeste vangt de panty op.

Maar goed, ook deze dienen de nodige zorg en onderhoud, misschien wel meer dan die oudjes van weleer. Tegenwoordig wordt er niet meer zo heet gewassen, niet vaak genoeg althans.

 

Mede daardoor hopen zeepresten, vuil en bacterie in leidingen en rondom het manchet ( deurrubber) zich op. Na verloop van tijd kom je een onaangename geur tegemoet bij het openen van de deur, wat vooral verergert met warm weer, wat op een gegeven moment zelfs aan je wasgoed te ruiken is.

Ook daar is een eenvoudig middeltje tegen waarvoor alleen schoonmaakazijn ( wederom citroen) en geduld voor nodig is. Met deze wekelijkse "wasbeurt" behoort dat bij het verleden. Dit is hoe ik het al jaren doe en voor mij werkt het naar tevredenheid.

Neem als eerste het zeepbakje uit de machine en maak het goed schoon met een borsteltje, vergeet niet de plaats van de zeeplade in de machine. Door deze wekelijks mee te reinigen hoopt er geen zeepresten op, wat uiteindelijk ook schimmelt. Stel de machine in op de maximum temperatuur, het meest intensieve programma (zonder voorwas) en schakel centrifugeren uit.

 

Giet wat schoonmaakazijn in het zeepbakje, hoofdwas, en giet een halve fles schoonmaakazijn via de deur in de machine. Vergeet niet even de binnenkant van de deur af te nemen. Laat het programma vervolgens zijn werk doen en de machine is weer in topconditie. 

bottom of page