top of page

Reinigen van de oven

Het reinigen van je oven, je ontkomt er niet aan, als je vaak je oven gebruikt zul je hem ook vaak moeten reinigen.

Nu is het niet slim om te wachten tot het er echt niet meer uitziet. Het aanblik valt weinig over te zeggen, maar bovenal is het erg ongezond om in een smerige oven te bakken.

Van het herhaaldelijk verhitten van etensresten en ingebrand voedsel wordt zelfs door geleerden beweerd dat dit tot niet graag genoemde ziektes kan lijden. Of het nu waar is of niet, ik heb graag een schone oven en dit bereik ik als volgt.

Om vervuiling tegen te gaan kun je het beste voorzorgsmaatregelen treffen. Gebruik voor de bakplaten bakpapier,  plaats je het baksel op een rooster leg dan vooral bakpapier op de bodem. Bij gebruik van de heteluchtoven, verzwaar het papier dan met twee smeermessen op de voor en de achterkant tegen het opwaaien door de ven. Haal na ieder gebruik, na afkoelen uiteraard, een frisse doek door de oven. Het zijn kleine handelingen maar het houdt de oven langer schoon en scheelt enorm veel werk bij het schoonmaken achteraf. Dit geldt ook voor het front van de oven.

Benodigdheden

  • Groenezeep ( dik vloeibaar)

  • Ammoniak

  • Vuilniszakken

  • Brillo ( action zijn ze goedkoper)

  • eventueel spiritus

Voor de pannendragers van het fornuis staat ook een tip. 

Hopelijk werkt het voor u net als voor mij, succes!! 

Allereerst haal je de roosters eruit, de bakplaten en eventueel ( bij de meeste ovens kun je deze ook demonteren) de dragers. deze smeer je met behulp van een afwassponsje in met groenezeep.

Leg de plaat en eventueel rooster er bovenop, in de tuin in een vuilniszak. Wanneer deze niet groot genoeg zijn schuif je een tweede over de ander heen zodat het goed afgesloten wordt. Bij meerdere platen meerdere zakken.

Zet midden op het rooster (in de zak) een kommetje ammoniak, laat dit minstens 24 uur z'n werk doen.

Wrijf de wanden van de oven in met groene zeep...plaats ook hier een kommetje ammoniak en laat het enkele uren inweken. Verwijder het kommetje na de verstreken tijd. Maak oven verder schoon met behulp van een zeepsponsje...sop het goed na met een warm sopje tot er geen vuil meer afkomt.Open na de verstreken tijd de vuilniszak en haal eerst het kommetje er voorzichtig uit, zorg wel dat je het niet inademt.

Neem rooster en dergelijke eruit en behandel ze met een zeepsponsje (brillo) u zal zien dat het er vrij gemakkelijk afgaat. Bij sterk vervuilde platen zal het inweken wat langer moeten alsook de intensiteit van het schuren.Wanneer de ruit van de ovendeur tussen de ruiten in vervuild zijn kun je de binnenruit verwijderen middels enkele schroefjes los te draaien.

Zo kan je de ruimte tussen de ruiten goed reinigen.

 

Wrijf de ovenruiten altijd na met alcoholhoudende middelen zoals spiritus en wrijf het goed op...er blijft dan geen vocht achter omdat dit vervliegt.

bottom of page