top of page

Het reinigen van de vaatwasser, pannendragers en vetfilters.

De vaatwasser is een onmisbaar apparaat in onze keuken geworden. Het moet in staat zijn om het meeste serviesgoed en keukengerei goed te reinigen.

Maar net als alle apparaten, dient de vaatwasser ook goed onderhouden te worden.

Wanneer je het niet geregeld schoonmaakt zullen de prestaties teruglopen en zelfs tot mankementen leiden, en dat kun je niet gebruiken. Ik zeker niet want zoals wel bekend in mijn kringen, gebruik ik alles en nog wat tijdens het koken.

De vaatwasser is een onmisbaar apparaat in onze keuken geworden. Het moet in staat zijn om het meeste serviesgoed en keukengerei goed te reinigen. Maar net als alle apparaten, dient de vaatwasser ook goed onderhouden te worden. Wanneer je het niet geregeld schoonmaakt zullen de prestaties teruglopen en zelfs tot mankementen leiden, en dat kun je niet gebruiken. Ik zeker niet want zoals wel bekend in mijn kringen, gebruik ik alles en nog wat tijdens het koken.

De vaatwasser reinigen, of "uitkoken", is heel eenvoudig te doen, het heeft enkel wat tijd nodig en het kost je per beurt slechts 25 cent. Al wat je nodig hebt is een fles schoonmaakazijn ( citroen).

Eerst haal je de filter eruit en boen deze goed schoon onder de hete kraan om daarna weer terug te plaatsen.

Vervolgens neem je een kleine afwasspons en reinig je de binnen- en zijkanten van de deur (klep). Maak ook goed de rubberen randen schoon. De scharnieren behandel je met een klein flessenborsteltje en op plekjes waar je met het sponsje niet bij kunt.

Met het flessenborsteltje kun je opgehoopt vuil goed verwijderen. Haal één voor één de sproeiarmen los ontdoen ze van eventuele vuilstukjes.

Dit kan doormiddel van een waterstraal erop te zetten of even met een coctailprikker te peuren. Dan heb je hierbij het "zwaarste gedeelte" gehad.

De pannendragers van je kooktoestel hebben ook heel wat te verduren, goed schoonschuren is een hels karwei en het maakt het er niet altijd mooier op. Zet ze met het reinigen van de vaatwasser er dus bij, onderin uiteraard. Ikzelf heb er drie, van die zware, en dat past precies aan één kant. Wanneer je de mand in de machine schuift is het wel zaak dat je het ietsjes tegenhoud want ze leunen tegen de zijwand.

 

Ook de vetfilters moeten wekelijks schoon! Onder de kraan is echt intensief en bij de overige vaat kan flinke verkleuringen ontstaan, wat je filters een lelijk aanzien geeft. Ook deze zet je erbij, twee aan de andere kant bijvoorbeeld en 1 in de bovenste draagmand.

 

Tot slot schakel je de vaatwasser in op de meest intensieve stand en de maximale temperatuur. Vervolgens sluit je het zeepbakje. Niet ieder vaatwasser heeft een programmaverloop indicatie en kun je nagaan of de machine de voorwas reeds klaar heeft. Sluit de klep en wacht tot je het klepje hoort open gaan, of controleer af en toe of het reeds open staat. Wanneer dat het geval is giet je er een halve fles schoonmaakazijn ( citroen) bij. Sluit de deur weer en laat de machine het programma afdraaien. Wanneer het klaar is zullen de vaatwasser, pannendragers en vetfilters weer goed schoon zijn. Herhaal dit wekelijks en het blijft mooi en bovendien ruikt je vaatwasser gewoon lekker fris.

bottom of page