top of page

Citroen-rasp

Doe meer met je citroen

Het gebeurt geregeld: rasp of sap van een hele of halve citroen nodig voor een recept. Soms heb je de rest van de citroen ook nodig, maar vaak ook weer niet en dan blijf je weer met een restje zitten waar je niks mee doet. Ik vind dat altijd weer jammer en gooi liever niets weg, Wat kun je met de schillen en wat doe je met de rest? 

Voor taart en cake zijn er kant- en- klare- potjes citroenrasp in de handel, maar aangezien koken voor een prikkie het uitgangspunt is en we graag weten wat er in zit ( of juist wat er niet in zit) vergeten we dit gewoon en maken dit potje gewoon zelf van hetgeen je eigenlijk weg zou gooien.

Was voor gebruik de citroen goed en gebruik ervan wat je nodig hebt. Haal de citroen dan over de rasp maar zorg dat je alleen het gele mee raspt anders wordt het nogal bitter. Meng dit met de suiker en bewaar het in een goed af te sluiten pot. Na een dag is dit goedje al te gebruiken in zoete gerechten of taarten etc, je voegt gewoon wat vanuit je eigen potje toe. Ikzelf voeg daar steeds schilrasp aan toe en naar believe wat suiker, telkens als ik wat citroenschil over heb, Het blijft best lang goed dus heb je altijd een voorraadje. .

Bereidingswijze:

Rasp de schil van de citroen(en), alleen het gele gedeelte van de schil, en meng dat met suiker in een schaaltje.

Doe dit in een klein potje en druk het stevig aan.

Na ongeveer een dag heeft de suiker

zich prima vermengd met de rasp.

Rasp van 3 citroenen en 1-2 el suiker is voldoende voor een klein potje van 60 ml.

 

 

 

Nog wat tips:

  • Doe wat van de citroenrasp in een thee-eitje en je hebt gezoete citroenthee,

  • Leg wat je over hebt van een citroen op een schoteltje in de koelkast. Dit houdt de ijskast geurvrij en dus fris.

.

bottom of page