top of page
1b31aefbafb0f51d5cab153128b1f3ee_edited.

Maten & Gewichten

Overal waarin de recepten hoeveelheden worden uitgedrukt in thee- en eetlepels, wordt steeds uitgegaan van glad afgestreken lepels met een inhoud van respectievelijk 3 en 15 cc. Het volume van de eetlepels levert voor de hieronder genoemde ingredienten de daarachter vermelde gramgewichten op.

Aangezien de inhoud van diverse types en merken lepels vaak aanmerkelijk verschilt, doet u er goed aan de inhoud van de eigen lepels te controleren, en indien u tot een belangrijke afwijkinde inhoud komt, daarmee rekening te houden. Indien u niet over een cc-maatje beschikt, vult u een lepel met water en weegt dit: 1 cc water weegt 1 gram.

1 afgestreken eetlepel Gewicht in gram

Aardappelmeel   9 

Basterdsuiker     12 

Boter                14

Cacao                8

Griesmeel           9 

Krenten             11

Margarine         14

Poedersuiker        9 

Rijst                  13 

Sago                  8

Vet                   13 

Bakpoeder     7

Bloem            8

Braadvet      12

Custard          8

Havermout      5

Maizena        8

Paneermeel     6

Rozijnen       10

Rijstemeel       9 

Suiker           11

Zout             15

Van cup naar gram

In Amerika gebruikt men andere meeteenheden dan wij in Nederland, daar duiden ze de hoeveelheden aan in "cups en teaspoons".

In tegenstelling tot de door ons gebruikte maat, 100 gram bloem is qua gewicht net zoveel als 100 gram suiker, wijkt de Amerikaanse maateenheid nogal af in gewicht. Een cup bloem is niet gelijk aan het gewicht van een cup suiker. In de winkel zijn maatlepels en maatcups te verkrijgen, maar voor het geval u het even niet bij de hand hebt....dan biedt dit overzicht de helpende hand.

bottom of page