top of page
Kruiden en Mineralen

Anijs - blad

Anijsmelk, brood, kruidkoek

Basilscum -  blad

Komkommersla, kropsla, kruidenazijn, kwark, salades, soepen, sausen en pasta's.

Bernagie -  blad

Salade.

Bieslook - blad

Eiergerechten, kaasgerechten, kwark, salades, tomaten.

Bonekruid - blad

Sperziebonen, tomatensla, tuinbonen, witte bonen.

Cayennepeper  - vrucht

Krab- en kreeftgerechten, ragoûts, salades, sambal oelek, sausen, soepen.

Chili -  vrucht

Bouillon, tafelzuren.

Citroenmelisse -  blad

Paddestoelen, sausen, soepen, vis.

Dille -  blad

Aardappels, komkommer, kreeft, visgerechten; garnering.

Dille - zaad

Kruidenazijn.

Dragon - blad en stengeltoppen

Bieten, dragonazijn, marinades, rundvlees, en salades, vis en sausen.

Foelie -  zaadrok

Bouillon, bouquet garni, sausen, soepen.

Gember -  wortelstok

Borstplaat, gebak, koek, pudding, vla en gerechten.

Hysop - blad

Kruidenazijn, slasaus, soepen.

Jeneverbessen - vrucht

Gevogelte, marinades, wild.

Kaneel -  bast

Appelgerechten, bessensap, gebak, rijstgerechten, vruchtenmoes, wentelteefjes.

Kardemom -  zaad

Kerrie, koekkruiden, speculaaskruiden, worstkruiden.

Karwij - zaad

Bieten, broodgebak, kaas, likeur, salades, soepen, varkensvlees, zuurkool.

Kattekruid - stengeltoppen

Salades, soepen.

Kerrie -  mengprodukt

Boters, rijstgerechten, sausen, soepen, vlees.

Kervel - blad

Kruidenboter, paling, salades, soepen, vissaus.

Knoflook -  bol

Lamsvlees, ragoûts, sausen, sla, slakken soepen.

Komijn - zaad

Chutney, kaas, kool, likeur, pickles, sausen, tomatensla, vleesgerechten.

Koriander zaad

Gebak, kool, likeur, marinades, sausen, worst.

Kruidnagels - bloemknop

Bieten, bisschopswijn, ragoûts, rodekool, rolpens, runderlappen, worst.

Kruizemunt - blad

Aardappels, doperwten, kool, sausen, wortelstjes, lamsvlees.

Kummel - Is karwij.

Kurkuma - Wortelstok

Kerrie, mosterd, piccalilly.

Laurier - blad

Sausen, soepen, tafelzuur, visgerechten, vleesgerechten.

Lavas - blad

Ragoûts, sausen, soepen, vleesgerechten.

Majoraan - blad & stengelknoppen

Cantharellen, lever, leverworst, pizza, salades, salami, varkensvlees, vissausen.

Marjolein - is majoraan

Mierikswortel Wortel Diepsausen, vleessausen.

Mosterd - zaad

Tafelmosterd

Nootmuskaat - zaadkern

Andijvie, bloemkool, witlof, koolraap, schorseneren, sperziebonen, stoofsla, slierasperges: ragoûts, sausen, worst.

Oregano - blad

Gehakt, marinades, pizza, roereieren, spaghettisaus, varkensvlees, garnering.

Paprika - vrucht

Kaasgerechten, slasaus, soepen, visgerechten, vleesgerechten.

Peper - vrucht

Zeer algemeen in grote verscheidenheid van gerechten.

Pepermunt - blad

Kool, pepermuntdranken, varkensvlees.

Peterselie - blad

Doperwten, eiergerechten, gehakt, soepen, tomaten, worteltjes, garnering.

Peterselie - wortel

Bouillon.

Piment - vrucht

Kerrie, koekkruiden, marinades, sausen, soepen, worcestersaus.

Pimpernel - blad

Azijn, zure gerechten, kruidenazijn, sausen, salades.

Rozemarijn - blad

Aubergines, lamsvlees, salades, spoepen, varkensvlees, vleessausen.

Saffraan - stamper

Bouillabaisse, paella, (zoete) rijstgerechten, slemp.

Salie - blad

Appelmoes, barbecuevlees, gevogelte, saliemelk, wild.

Sambal  - mengprodukt

Nasi goreng en andere rijstgerechten.

Selderij  - blad

Gehakt, omelet, ragoûts, roereieren, soepen.

Spaanse peper - vrucht

Sausen, soepen, tafelzuren, vis- en vleesgerechten.

Sukade - vruchtschil

Gebak, nagerechten.

Tuinkers - steel en blad

Broodbeleg, salades, garnering.

Tijm - stengeltoppen

Barbecuevlees, bouillon, kool, marinades, soepen, tomaten, wildsaus.

Vanille - vrucht

Pudding, vla, ijs, versnaperingen.

Venkel - blad

Komkommersla, kropsla, salades, tomaten.

Venkel - zaad

Applepie, brood, vis.

Wijnruit - blad

Kruidenboter, venkelknol.

kruiden en haar toepassingen
  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

© copyright leokooktgewoon.nl 2018

Hoe het beeldmateriaal tot stand komt....

LKG%20logo_edited_edited.jpg

Met trots vermeldt leoKooktGewoon dat al het beeldmateriaal zelfgemaakte gerechten betreft, vereeuwigd door 

Phonetografie

bottom of page