Anijs - blad
Anijsmelk, brood, kruidkoek
Basilscum - blad
Komkommersla, kropsla, kruidenazijn, kwark, salades, soepen, sausen en pasta's.
Bernagie - blad
Salade.
Bieslook - blad
Eiergerechten, kaasgerechten, kwark, salades, tomaten.
Bonekruid - blad
Sperziebonen, tomatensla, tuinbonen, witte bonen.
Cayennepeper - vrucht
Krab- en kreeftgerechten, ragoûts, salades, sambal oelek, sausen, soepen.
Chili - vrucht
Bouillon, tafelzuren.
Citroenmelisse - blad
Paddestoelen, sausen, soepen, vis.
Dille - blad
Aardappels, komkommer, kreeft, visgerechten; garnering.
Dille - zaad
Kruidenazijn.
Dragon - blad en stengeltoppen
Bieten, dragonazijn, marinades, rundvlees, en salades, vis en sausen.
Foelie - zaadrok
Bouillon, bouquet garni, sausen, soepen.
Gember - wortelstok
Borstplaat, gebak, koek, pudding, vla en gerechten.
Hysop - blad
Kruidenazijn, slasaus, soepen.
Jeneverbessen - vrucht
Gevogelte, marinades, wild.
Kaneel - bast
Appelgerechten, bessensap, gebak, rijstgerechten, vruchtenmoes, wentelteefjes.
Kardemom - zaad
Kerrie, koekkruiden, speculaaskruiden, worstkruiden.
Karwij - zaad
Bieten, broodgebak, kaas, likeur, salades, soepen, varkensvlees, zuurkool.
Kattekruid - stengeltoppen
Salades, soepen.
Kerrie - mengprodukt
Boters, rijstgerechten, sausen, soepen, vlees.
Kervel - blad
Kruidenboter, paling, salades, soepen, vissaus.
Knoflook - bol
Lamsvlees, ragoûts, sausen, sla, slakken soepen.
Komijn - zaad
Chutney, kaas, kool, likeur, pickles, sausen, tomatensla, vleesgerechten.
Koriander zaad
Gebak, kool, likeur, marinades, sausen, worst.
Kruidnagels - bloemknop
Bieten, bisschopswijn, ragoûts, rodekool, rolpens, runderlappen, worst.
Kruizemunt - blad
Aardappels, doperwten, kool, sausen, wortelstjes, lamsvlees.
Kummel - Is karwij.
Kurkuma - Wortelstok
Kerrie, mosterd, piccalilly.
Laurier - blad
Sausen, soepen, tafelzuur, visgerechten, vleesgerechten.
Lavas - blad
Ragoûts, sausen, soepen, vleesgerechten.
Majoraan - blad & stengelknoppen
Cantharellen, lever, leverworst, pizza, salades, salami, varkensvlees, vissausen.
Marjolein - is majoraan
Mierikswortel Wortel Diepsausen, vleessausen.
Mosterd - zaad
Tafelmosterd
Nootmuskaat - zaadkern
Andijvie, bloemkool, witlof, koolraap, schorseneren, sperziebonen, stoofsla, slierasperges: ragoûts, sausen, worst.
Oregano - blad
Gehakt, marinades, pizza, roereieren, spaghettisaus, varkensvlees, garnering.
Paprika - vrucht
Kaasgerechten, slasaus, soepen, visgerechten, vleesgerechten.
Peper - vrucht
Zeer algemeen in grote verscheidenheid van gerechten.
Pepermunt - blad
Kool, pepermuntdranken, varkensvlees.
Peterselie - blad
Doperwten, eiergerechten, gehakt, soepen, tomaten, worteltjes, garnering.
Peterselie - wortel
Bouillon.
Piment - vrucht
Kerrie, koekkruiden, marinades, sausen, soepen, worcestersaus.
Pimpernel - blad
Azijn, zure gerechten, kruidenazijn, sausen, salades.
Rozemarijn - blad
Aubergines, lamsvlees, salades, spoepen, varkensvlees, vleessausen.
Saffraan - stamper
Bouillabaisse, paella, (zoete) rijstgerechten, slemp.
Salie - blad
Appelmoes, barbecuevlees, gevogelte, saliemelk, wild.
Sambal - mengprodukt
Nasi goreng en andere rijstgerechten.
Selderij - blad
Gehakt, omelet, ragoûts, roereieren, soepen.
Spaanse peper - vrucht
Sausen, soepen, tafelzuren, vis- en vleesgerechten.
Sukade - vruchtschil
Gebak, nagerechten.
Tuinkers - steel en blad
Broodbeleg, salades, garnering.
Tijm - stengeltoppen
Barbecuevlees, bouillon, kool, marinades, soepen, tomaten, wildsaus.
Vanille - vrucht
Pudding, vla, ijs, versnaperingen.
Venkel - blad
Komkommersla, kropsla, salades, tomaten.
Venkel - zaad
Applepie, brood, vis.
Wijnruit - blad
Kruidenboter, venkelknol.