top of page

De tafelschikking

 

Ondanks dat men waarschijnlijk niet dagelijks te maken heeft met een uitgebreid gedekte tafel, is het voor speciale gelegenheden als Kerst, Pasen, een diner met vrienden of andere gezellige momenten, leuk om wat meer uit de kast te halen. In dit onderdeel wordt getoond hoe de tafelschikking volgens de etiquette eruit zou moeten zien: wat hebt u nodig en hoe dekt u uw dinertafel volgens de regels.

tafelschikking3_edited.png

Dessertlepel

Dessertvorkje

Waterglas

Smeermesje

Broodbordje

Plat bord

Servet

Wijnglas

Koffie/theekopje

Soeplepel

Mes hoofdgerecht

Diep bord

Cocktailvorkje

Visvork

Saladevork

Vork Hoofdgerecht

Salademesje

Vismes

Uitgaande van een basissituatie, uiteraard kunnen de benodigde onderdelen voor uw diner anders zijn.

 

De  basisonderdelen

 • Eventueel onderbord waarop de borden van de verschillende gangen worden geplaatst

 • Platbord

 • Diepbord

 • Koffie/thee kopje

 • Een bordje voor het brood en smeermesje

 • Cocktailvorkje

 • Soeplepel

 • Vismes en vork

 • Bestek voor hoofdgerecht

 • Bestek voor salade

 • Dessert lepel en vork

 • Waterglas

 • Wijnglas

 • Servet

 

Stappenplan


De onderdelen die u op tafel hebt liggen zijn natuurlijk afhankelijk van hetgeen dat u serveert. Wanneer u soep als voorgerecht serveert zal er uiteraard een soeplepel liggen, maar bestaat het voorgerecht uit vis, ligt er hoogstwaarschijnlijk een vismes.

We beginnen met een cocktail en aansluitend een soepje als voorgerecht. Dan zal er een visgerecht worden geserveerd, gevolgd door het hoofdgerecht, een salade en afgesloten met een dessert. Als bijgerecht staat brood het menu en als dranken, water en één soort wijn.

tafelschikking2.png
 1. Zet de onderborden op ongeveer een vingerbreedte afstand van de tafelrand op tafel. Wanneer men met veel mensen aan tafel dineert, kan men uitgaan van een afstand van ± 50 – 60 centimeter tussen de borden. De borden voor de gerechten zullen pas geplaatst worden op het moment dat de gerechten geserveerd worden, deze zet u dus nog niet op tafel.

 2. Voor het brood zet u een klein bordje links boven het onderbord. Bovenop het bordje legt u een mesje waarmee de gast het brood kan smeren.

 3. De regels volgens de etiquette zijn dat men altijd van buiten naar binnen eten. Vanzelfsprekend begint u het bestek dus in te dekken vanaf de buitenkant, waarbij het bestek voor het eerste gerecht het verst van het bord af ligt. Een puntje van aandacht: vorken liggen altijd links van het bord, de messen rechts. De messen leg je met de snijkant in de richting van het bord. De soeplepel wordt altijd rechts naast de messen gelegd. Volgens deze regels zou u kunnen denken dat het bestek voor het dessert dan het meest dichtbij het bord dient te liggen, maar dit is niet zo. Dessert bestek wordt altijd boven het onderbord gelegd. Wanneer zowel een lepel als een vork nodig zijn, ligt het vorkje het meest dichtbij het onderbord, gevolgd door de dessertlepel.

 4. De glazen voor bij het diner staan altijd rechtsboven het bord. Het aantal glazen dient gelijk te zijn aan het aantal te schenken dranken. Ook bij de dranken geldt dat het meest rechter glas als eerste gebruikt gaat worden. Wanneer je meerdere dranken gaat serveren dient u hier dus op te letten. Het waterglas is altijd het meest linker glas.

 5. Als laatste is er dan nog het servet en dit is direct het onderdeel waarin u vrij kunt zijn. U kunt ervoor kiezen om het servet (netjes opgevouwen) links op tafel te leggen, maar zij kan ook een plekje krijgen op het bord of netjes gedrapeerd worden in een wijnglas.

 6. Wanneer u een uitgebreid diner gaat geven is het leuk als u ook wat aandacht besteedt aan de etiquette, wat een chique uitstraling geeft.

Op de foto’s kunt u onze mooi gedekte tafel (volgens de etiquette) bekijken. Op de uitvergrootte foto staat beschreven met welke onderdelen de tafel gedekt is.

bottom of page