top of page

Verse Spinazie met room (a la crème)

Bijgewerkt op: 19 dec. 2019


Spinazie is een heerlijk groenten die op vele manieren kan worden toegepast. Als salade, gekookt of gewokt of als toevoeging aan vele recepten. Onderstaand het recept a la creme...natuurlijk op de leo-logische manier vers...en simpel.


Spinazie is een oude groente die naar zegge voor het eerst in het Perzisch rijk geteeld werd, Het woord spinazie is dan ook afgeleid van het Perzische woord 'Esfenaj'. Pas in de twaalfde eeuw bereikte de plant Europa met de komst van de Moren in Spanje.

In de 16e eeuw was spinazie nog een nieuwigheid in Italië, maar het was toen al wel ingeburgerd in Engeland. Het eerste gebruik bleef beperkt tot laxeermiddel . Het laxeer-effect is te danken aan het hoge oxaalzuur-gehalte.

Van spinazie ging lang het verhaal dat het een hoog ijzergehalte had. Om de consumptie van spinazie in Amerika te stimuleren is de tekenfilmheld Popeye in het leven geroepen. Iedere keer als Popeye in nood zit blijkt er op de vreemdste momenten een blik spinazie voorhanden, die Popeye snel consumeert en waarna het conflict snel beslecht is.


Spinazie bevat inderdaad meer ijzer (3-4 mg) dan veel andere groenten, maar het ijzergehalte van spinazie is lange tijd zeer sterk overschat, en nog steeds hebben veel mensen dit beeld voor ogen bij spinazie. Toen in 1937 een nieuwe analyse werd uitgevoerd door Duitse wetenschappers, bleek het ijzergehalte tien keer lager te zijn dan werd aangenomen. Hoe dit foutje had kunnen gebeuren is niet helemaal duidelijk. Eén theorie is dat de resultaten van onderzoek met gedroogde spinazie op verse spinazie overdragen werden, een andere theorie is dat er een komma op de verkeerde plek werd gezet.


Net als alle andere bladgroenten bevat spinazie nitraten. Het grootste gedeelte van het in het lichaam opgenomen nitraat wordt uitgescheiden. Een kleine fractie wordt door bacterien echter omgezet in nitriet. Er zijn twee bezorgdheden met betrekking tot nitrieten in het lichaam. Enerzijds kunnen ze bij zuigelingen aanleiding geven tot een verstoord zuurstoftransport en cyanose (of blauwzucht). Anderzijds bevorderen ze de vorming van N-nitrosoverbindingen zoals nitrosaminen (bijvoorbeeld wanneer spinazie gecombineerd wordt met vis). Volgens sommige onderzoeken zouden nitrosaminen tevens kankerverwekkend zijn, maar andere onderzoeken spreken dat tegen.


De bacteriën die nitraten omzetten in nitrieten gedijen het beste in een lauwwarme omgeving. Vroeger werd vaak aangeraden om eenmaal gekookte spinazie niet meer opnieuw op te warmen, omdat in de tussenliggende tijd bij kamertemperatuur meer nitriet gevormd kan worden dan gezond is. Dit advies dateert echter uit de tijd dat koelkasten en vriezers nog geen gemeengoed waren. Met de huidige koeltechnieken kan spinazie ook thuis snel genoeg gekoeld worden, zodat zich geen grote nitrietconcentraties vormen. Het advies om spinazie niet opnieuw op te warmen is dan ook niet meer terug te vinden op de meeste spinazieverpakkingen. Met name bij zwakkere mensen, zoals kleine kinderen, zwangere vrouwen en ouderen, blijft het echter raadzaam om op te passen met spinazie die niet vers is.

Met innige dank aan Wikipedia.

 

Recept

Aantal: 4 personen

Bereidingstijd: 5 minuten

Baktijd: 5 minuten

Temperatuur: wok

Keuken: Hollands

Categorie: groenten

Bron: LeokooktgewoonIngrediënten


  • Verse spinazie

  • eieren

  • teentje knoflook

  • scheut slagroom

  • zeezout

  • peper uit de molen

  • olijfolie om in te bakken

Voorbereiding

  • Kook de eieren

  • Pel de knoflook

  • Was zo nodig de verse spinazie, verpakte spinazie is veelal goed met ijswater voor gewassen....spinazie van bv de boer of de markt dient goed gewassen te worden en ontdaan van eventueel ander groen, er kan namelijk behoorlijk wat zand tussen zitten. Droog de spinazie dan goed.


Werkwijze


Verhit een wok met wat olie en voeg de spinazie toe. Laat op hoog vuur slinken. Neem de gepelde knoflook en pers uit boven de spinazie. Voeg een scheut room toe en kook dit even in, breng de spinazie goed op smaak met peper en zout. De spinazie moet beetgaar gaar zijn. Doe er tot slot de gesneden of eieren in plakken bij. Serveer direct.

225 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Appelcompote

Commentaires


bottom of page