Leokooktgewoon heeft ook dit jaar weer enkele nieuwe taartjes bedacht. Het streven is net even iets anders dan anders te zijn. Met een sierlijke en feestelijke uiterlijk, dat ook nog lekker smaakt. Uiteraard vermijden we bv verstevigers, E-nummers etc., vandaar ook het gebruik van basterdsuiker...deze fungeert als versteviger.
Voor de goede orde...de mooie foto's zijn door mijn partner gemaakt. De werkfoto's door mij snel tijdens het werk...wel niet zo mooi...maar kan niet alles hebben😘
Recept
Aantal: 10 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Baktijd: 1 uur
Temperatuur: 170 ℃
Keuken: Hollands
Categorie: Taart
Bron: Leokooktgewoon
Ingrediënten
Voor de botercrème
250 gram roomboter op kamertemperatuur
350 gram poedersuiker
rasp van 1 kleine citroen
2 tl vanille extract
1 snuf Zout
Voor de Vulling
5 dl slagroom
3 eetlepels basterdsuiker
8 gram vanillesuiker
zure kersen
Kirsch wasser ( ik gebruikte de kirsch van de Kuyper)
Voor de afwerking
100 gram geraspte witte chocolade
100 gram gemalen kokos
Voorbereiding
Schep de kersen uit de sap in een schaaltje en schenk hier de kirsch bij...laat dit een flinke tijd intrekken.
Bak een Biscuittaart als omschreven op: https://www.leokooktgewoon.nl/post/biscuitdeeg-kapsel Of bak er 1 op uw eigen manier.
Boen de citroen schoon en rasp de schil.
maak de ijstakjes zoals omschreven op https://www.leokooktgewoon.nl/post/ijs-takjes-of-bevroren-takjes-voor-decoratie
Werkwijze
BoterCrème
Klop de zachte roomboter in 10 minuten luchtig en romig. Met eindresultaat een mooie witte romige structuur.
Zet de mixer stil en voeg er de poedersuiker aan toe. Roer even met de pollepel de suiker door de boter en zet vervolgens de mixer weer om volle snelheid. Wanneer de suiker is opgenomen kan de citroenrasp, de vanille extract en het snufje zout erbij. Laat de crème nog zo een minuut of 3 draaien.
De crème is direct te gebruiken. Mocht je het willen bewaren dan in afgesloten schaal en in de koelkast, Het wordt dan stevig, vergeet het niet ruim van te voren uit de koeler te nemen voor gebruik.
Afwerking
Rasp de witte chocolade, doe het in een schaaltje en meng het ( naar behoeven) met de kokos. Schep het luchtig om....het mag absoluut niet verkleven. Zet de schaal in de koelkast totdat het nodig is om te gebruiken.
Vulling
Neem de beslagkom en ontvet het met citroensap, haal er stukje keukenrol door om vocht en eventueel wat citroenresten te verwijderen. Koel desnoods even de beslagkom met koud water.
Doe slagroom in de kom, voeg er de basterdsuiker bij. ( basterdsuiker fungeert tevens als versteviger, wat de smaakbeleving absoluut ten goede komt).
Klop de room met de mixer ( rustig aan) tot aan deze begint op te stijven. Neem dan het kloppen van de mixer over en ga met de hand verder. Zo kun je de juiste dikte bepalen.
Schep de kersen uit de kirsch, of gooi het door een zeef. Voeg de kersen nu tot de mooi geslagen room toe, schep het voorzichtig om.
Taart
Neem de taart, het kapsel, die reeds door u gebakken is. Plaats 3 coctailprikkers aan de zijkant...boven elkaar.
Snijd tussen de stokjes, de taart krijgt dan drie lagen. Straks legt u de taartdelen weer zo dat de stokjes weer boven elkaar komen. Mocht er onverhoopt iets scheef gegaan zijn, of wat dan ook....taart komt weer precies zo op z'n plaats.
Snij dus de taart in lagen en leg 2 van de lagen opzij.
Vul de onderste laag met de helft van de kersenroom. Leg de 2e taartdeel op de room, druk het iets plat en vul deze met de rest van de room. Hou wat room om af te smeren.
Leg vervolgens de bovenste laag op de room, druk in het midden iets aan en smeer de ruimte tussen de lagen nog dicht met de resterende room.
Neem de botercreme en smeer de taart af met dit goedje.
Zorg dat het helemaal rond en boven de taart lekker dicht geplakt is.
Veeg tot slot het kokos/chocomengsel losjes langs de kanten met een lepel of een deegschraper. Net zolang tot alles bedekt is met dit mengsel.
Leg voor de afwerking wat ijstakjes op de taart.
P Onbekend lid een paar seconden geleden
Reageren ophenk.vandersteenhoven Dank je Henk. Spongecake ijkt erg op victoria...alleen met zelfrijzendbakmeel, suiker ( basterd en roomboter. Dit als ik het goed heb elk 225 gram...en 4 eieren. Vanille extract. Wanneer te droog lepel melk. Precies weet ik het niet uit mn hoofd. probeer het gewoon op 180 graden. Ongeveer 25 minuten. Ik zal hem wel een keer plaatsen.
Alle lekkerheden van de wereld komen bij je langs, heb je ook misschien het recept voor een Spongecake? Ben de verhouding kwijt 160 gr bloem en 200 gr suiker en 4 ei? Weet het niet meer😥