De Glacé....oftewel.....de roze koek is een heerlijk cakeje bedekt met een laagje frambozen fondant. Sinds jaar en dag een begrip in Nederland en was bijna overal te verkrijgen, in zowat elke kantine of koffiegelegenheid.
Begin 1900 is de Glacé naar alle waarschijnlijkheid bedacht in Italië en met de IJsbereiders in de jaren 20 mee gekomen naar ons land. Voor de 2e wereldoorlog stonden ze in de Amsterdamse ijssalons vooral bekend als "Mussolientjes", naar de Italiaanse dictator Mussolini.
Recept
Aantal: 12 stuks
Bereidingstijd: 30 minuten
Baktijd: 20 minuten
Temperatuur: 170 ℃
Keuken: Hollands
Categorie: Koek en koekjes
Bron: Leokooktgewoon
Ingrediënten
165 g bloem
150 g boter op kamertemperatuur
150 g suiker
snuf zout
3 eieren
rasp van 1/2 citroen
1 tl vanille-extract
Voor de glazuur
120 g poedersuiker, gezeefd
10 verse frambozen ( diepvries is ook prima)
1 eetlepel citroensap
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 170 ºC.
Vet een vorm voor 12 muffins in met boter
Voordat je de muffinvorm in de oven zet leg je er eerst een vel bakpapier op en leg er vervolgens een platte bakplaat op. Dit houdt het rijzen wat tegen en zorgt ervoor dat de cakejes mooi plat blijven en makkelijk van een gladde glazuurlaag kunnen worden voorzien.
Mocht cakeje nog iets gerezen zijn...snijd dat het topje eraf voor een gladde bovenkant.
Let op!!!! er gaan geen rijsmiddelen in!!!!!!
Werkwijze
Mix boter en suiker en klop ongeveer 1 minuut met een handmixer tot licht en romig.
Voeg één voor één de eieren toe en klop tot het ei is opgenomen. Voeg citroenrasp en vanille-extract toe en klop nog een minuut door. Zeef bloem en zout boven het beslag en spatel erdoor.
Verdeel het beslag direct over de twaalf vormpjes met een ijstang.
Zet de muffinvorm dan in het midden van de oven.
Verwijder na 10 minuten bakken de platte bakplaat en draai de oven terug naar 160 ºC. Bak de koeken nog ongeveer 10 minuten tot lichtbruin en stevig.
Laat de koeken 5 minuten in de vormpjes alvorens je ze uitstort. Laat verder helemaal afkoelen..
Het glazuur
Wrijf de verse frambozen door een zeef en zorg dat je alleen de puree (dikke sap) over houdt. Meng de puree met het citroensap en voeg het beetje bij beetje bij de poedersuiker. Klopt en schep het als het ware met een vork tot je een zeer stevig glazuur hebt dat slechts heel langzaam uitloopt. Je kunt indien nodig naast het citroensap nog wat water gebruiken om de juiste dikte te bereiken. Breng het glazuur gelijkmatig op de afgekoelde koeken aan en laat stevig worden. Dit duurt enkele uren. Bewaar de koeken in een afgesloten plastic doos.
Comments