top of page

Lemoncurd


Een crème van fruit, in het Engels wrongel fruit, gemaakt van citroen, limoen, sinaasappel of frambozen.


Aan het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw, werd de zelfgemaakte citroen crème traditioneel met brood of scones geserveerd bij de thee, als alternatief voor jam. Omdat ze niet lang houdbaar was werd het in kleine hoeveelheden gemaakt, maar dat werd makkelijker met de opkomst van de koeling. Gefabriceerde crèmes bevatten conservering- en bindmiddelen en daardoor dus langer houdbaarder dan dat je het zelf maakt.

Het wordt vooral gegeten met brood, scones, toast of muffins, of men gebruikt het om de smaak van toetjes, bijvoorbeeld yoghurt te verrijken. De Fransen vullen er al tijden de taarten ermee op en garneren het met merinqeu, tegenwoordig een favoriete dessert van de Britten en de Amerikanen. Voor leokooktgewoon vooral een recept dat hoort bij Kerst, maar schuwt het gebruik ook niet voor een heerlijke frisse zomerse taart....zelf gemaakt uiteraard...zonder kleur- geur en smaakstoffen, lekker vers van frisse citroenen.


 

Recept

Aantal: 4 personen

Bereidingstijd: 45 minuten

Baktijd: 1 uur

Temperatuur: 80 ℃

Keuken: Brits

Categorie: toevoeging/creme

Bron: LeokooktgewoonIngrediënten


  • 2 flinke citroenen ( je gebruikt de rasp en de sap van de citroenen, sap moet ongeveer 130 ml zijn)

  • 200 gram fijne kristalsuiker

  • 125 gram ongezouten roomboter

  • 2 eieren (geklutst)

Voorbereiding

  • Zorg dat de eieren en citroenen op kamertemperatuur zijn.

  • De boter dient goed koud te zijn

  • Wanneer de citroen geraspt wordt kijk dan uit dat het witte niet mee wordt geraspt, dat maakt de curd bitter.

  • Dit recept maak je au bain marie, zet de kom dus op een pan met een laagje kokend water en zeer belangrijk....zorg dat het water niet de kom raakt of dat het te heet wordt. Het zal dan gaan "schiften", d.w.z. dat het eiwit zal gaan stollen en je witte vlokken in je curd zal vinden. Voor vulsel voor een taart niet zo een ramp, kun je verdoezelen met de staafmixer...maar als crème voor brood of iets dergelijks niet mooi om te zien. Rustig aan dus.


Werkwijze


Boen de citroenen, rasp ze en pers ze uit. Zeef het sap even om velletjes en pitjes te verwijderen.

Doe de citroenrasp, suiker en roomboter in een kom. Zet het vuur niet te hoog. Laat de ingrediënten in de kom smelten en roer rustig door tot een gladde massa.Als alle boter is gesmolten voeg je het citroensap toe, roer dit door het mengsel. Kluts de eieren en voeg dan ook deze aan het mengsel toe.

Nu is geduld belangrijk. Hou in de gaten dat er nog genoeg water in je pannetje zit.

Blijf rustig roeren in de kom terwijl de lemon curd steeds wat dikker wordt. Als de lemon curd de dikte van yoghurt heeft bereikt... is hij goed. Om een tijdsindicatie te geven; dit duurt ongeveer 20 minuten. Giet de lemon curd in een schaal om af te koelen . Terwijl de het afkoelt dikt hij ook nog verder in tot de uiteindelijke juiste dikte.De lemoncurd is heerlijk als vulling voor een taart, maar ook voor tussen een croissant, dessert of als broodbeleg.


Wanneer de lemon curd helemaal is afgekoeld kun je het in een potje en bewaren in de koelkast, daar blijft het zo’n twee weken goed. Als je de potten van tevoren hebt uitgekookt kun je de curd tot wel een jaar bewaren op een koele, donkere plek buiten de koelkast.209 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page