top of page

Deense Koffiebroodjes


We kennen allemaal die heerlijke Hollandse zoete koffiebroodjes, de Deense variant erop is net zo lekker maar ook nog eenvoudiger te maken.


Althans, het deeg zelf maken vraagt wel even aandacht, maar dit is even zo goed op te vangen door kant en klaar deeg. De broodjes worden namelijk van croissant-deeg gemaakt en Danerolles heeft toevallig een zeer hoogwaardig product op de markt. Er zijn ook huismerken.. maar in prijs scheelt het hooguit nog enkelen centen en zijn tegenwoordig kwalitatief een stuk minder van kwaliteit dan voorheen.

De geur die zich door het huis verspreid is ongekend. Zeker dat je iedereen blij maakt met dit lekkere broodje bij de koffie en ontbijt.


De keuze citroen of sinaasappel mag u zelf maken, leokooktgewoon maakt ze in de herfst en winter met sinaasappel, in de lente en zomer met citroen.


Rasp die overblijft kun je in een bakje doen en invriezen voor een volgend gebruik.

Sap wat overblijft bewaar je in een ijsblokjesvorm in de vriezer voor een volgend gebruik, handig voor als je een klein beetje nodig hebt. En zo heb je het altijd in huis, we gooien niets onnodig weg bij leokooktgewoon!!!





 

Recept

Aantal: 8 stuks

Bereidingstijd: 25 minuten

Baktijd: 25 minuten

Temperatuur: 180 ℃

Keuken: Hollands/Deens

Categorie: Brood

Bron: Leokooktgewoon



Ingrediënten

  • 1 recept voor croissant-deeg of een blik croissant-deeg van Danarol ( grote).

Voor de Vulling

  • 75 gram Roomboter op kamertemperatuur

  • 70 gram basterdsuiker

  • 2 theelepels kaneel

  • 75 gram krenten/rozijn

  • schil rasp van 1 citroen of sinaasappel


Voor de afwerking

  • Abrikozenjam

  • bus poedersuiker

  • sap van 1 citroen of sinaasappel


Voorbereiding


  • Als je zelf croissant-deeg maakt, begin daar dan eerst mee. Laat vervolgens het deeg 30 minuten rusten in de koelkast, rol het dan uit tot een lap van 40 x 50 cm

  • Bij gebruik van croissant-deeg van Danerolles: haal deze uit de verpakking en rol het uit op een met bloem bestoven aanrecht.

  • Wel de krenten of rozijnen 15 minuten in warm water, rond de Kerst laat ik deze een nacht in de rum wel...vind ik feestelijk. Droog ze na het wel goed in een schone theedoek.

  • Boen de sinaasappel of citroen goed schoon en rasp de schil.



Werkwijze





Boen de sinaasappel of citroen goed schoon en rasp de schil. Pers de citroen of sinaasappel uit en zeef het met een theezeefje.


Bereid nu de vulling. Klop de boter, suiker en kaneel tot een licht en luchtig mengsel.


Verdeel de vulling over het deeg, maar houd 5 cm aan één van de bovenste randen vrij. Strooi de krenten en rozijnen gelijkmatig over de kaneelvulling. Bestrijk de rand zonder vulling middels een kwastje met water.



Rol het deeg op vanaf de lange kant en zorg dat de sluitnaad goed op elkaar plakt. Snijd de rol in schijven van 2 cm. Althans...meet ongeveer 8 broodjes af.

Leg de deegschijven op een met bakpapier bekleedde bakplaat en laat deze afgedekt met plastic vel op een warme plaats 30 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 180 graden.



Bak na het rijzen de koffiebroodjes 25 minuten in de voorverwarmde oven.


Verwarm ondertussen de abrikozenjam totdat deze dun en vloeibaar is geworden. Wanneer de jam bestaat uit veel stukjes fruit, kun je de jam fijner maker door deze te pureren met een staafmixer of door een zeef te wrijven.



Zodra de broodjes eruit komen ( niet vanzelf) bestrijken met de verwarmde abrikozenjam. Laat de broodjes afkoelen...blijf er nog even af. Als de broodjes iets zijn afgekoeld zijn ze wat steviger, leg ze dan op een rooster.



Maak intussen een citroen/sinaasappel-fondant, bestrijk de broodjes met een mes of spatel met fondant...lekker robuust.


337 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page