Voor de Pasen wilde leokooktgewoon een mooi taartje bedenken die er fris uit zou zien op de Paastafel, naar de lente doet smaken en het belangrijkste...vol met verse ingrediënten.
Als basis is een chocoladetaart genomen, voor de verandering in een vierkant blik gebakken, maar het staat u vrij welke taartbodem u er zelf voor denkt te willen gebruiken uiteraard. Deze is gevuld met een zachte bananencrème gemaakt van verse banketbakkersroom. De taart is verder afgewerkt met een advocaat-fondant, overgoten met gesmolten chocolade en gedecoreerd met wat blauwe bessen.
Recept
Aantal: 12 personen
Bereidingstijd: 120 minuten
Baktijd: 55 minuten
Temperatuur: 170 ℃
Keuken: Hollands
Categorie: Taart
Bron: Leokooktgewoon
Ingrediënten
Voor de cake
225 gram pure chocolade, grof gehakt
150 gram boter, op kamertemperatuur
115 gram fijne tafelsuiker
¼ theelepel zout
1 tl vanille-extract
8 eidooiers
8 eiwitten
110 gram fijne suiker
140 gram bloem
Voor de vulling
Voor 350 gram banketbakkersroom
1 verse vanille-peul ( stokje)
250 ml melk
2 eidooiers
50 gram fijne kristalsuiker
20 gram maizena
40 gram ongezouten roomboter
snufje zout
2 bananen
Voor de de fondant (glazuur):
120 g poedersuiker, gezeefd
3 eetlepels advocaat
100 gram chocolade voor de streep als garnering
bessen voor de garnering
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 170 graden
Vet een springvorm van 23 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. .
Maak de banketbakkersroom.
Bereiding banketbakkersroom
Neem een steelpan en giet hier 200 ml melk in. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe het merg en het uitgeschraapte stokje in het pannetje. Breng aan de kook.
Neem een kom en meng hier de overige 50 ml melk, de eidooiers en de suiker door elkaar met een garde. Klop als laatste de maizena er doorheen en meng tot het glad is.
Wanneer de melk kookt kun je het vanillestokje verwijderen. Neem het pannetje van het vuur en giet de helft (terwijl je blijft roeren) over het suiker-eimengsel en roer goed door.
Zet het pannetje weer op een laag vuur en giet het mengsel nu weer terug bij het resterende melk in het pannetje. Breng het weer aan de kook en blijf goed roeren, het mengsel zal nu gaan indikken.. Dit duurt een aantal minuten. Wanneer de room de juiste dikte heeft bereikt giet je de banketbakkersroom in een schaaltje die je vult tot aan de rand, die je laat afkoelen tot 50 graden. Dek af met vershoudfolie zodat die de room raakt, zo ontstaat er namelijk geen vel op de pudding.
Wanneer de room is afgekoeld tot 50 graden, roer je de roomboter er doorheen, tot deze volledig is opgenomen. Dek de room opnieuw af met folie tot je de room zult gebruiken. Bewaar in de koelkast.
Werkwijze
De taart
Smelt de pure chocolade au bain-marie en laat deze iets afkoelen.
Doe de boter, suiker, het zout en vanille-extract in een kom en mix dit enkele minuten tot een romig geheel. Voeg de eidooiers één voor één toe en klop goed na bij elke toevoeging, blijf kloppen tot een romige massa.
Klop de gesmolten chocolade door het botermengsel en. Zeef de bloem boven het mengsel en spatel het lichtjes door totdat alles goed gemengd is.
Klop (met schone garde) de eiwitten in een andere vetvrije kom tot stijve pieken. Schep één derde van de eiwitten door het beslag om het lichter te maken en schep er de rest in gedeeltes losjes door, probeer het daarbij zo luchtig mogelijk te houden.
Doe het beslag in de springvorm en bak de taart in 50 tot 60 minuten gaar. Laat de taart eerst 15 minuten afkoelen in de vorm en laat hem verder afkoelen op een rooster.
Vulling maken:
Prak de twee bananen en vermeng ze met de reeds gemaakte banketbakkersroom.
Plaatst de room in de koelkast.
Fondant (Glazuur) maken:
Doe de poedersuiker in een schaal en voeg er de advocaat aan toe.
Klop met een vork de suiker en advocaat tot een glad geheel. Wanneer te droog...wat advocaat...wanneer te vloeibaar...dan wat poedersuiker erbij. De bedoeling is een dikke substantie.
Vullen en afwerken:
steek 2 cocktailprikkers boven elkaar aan de zijkant van de taart.
Snijd de taart tussen de stokje in...in twee lagen, als je dan scheef gaat zie je altijd hoe de taart terug te plaatsen en ligt het er weer recht op. Bestrijk onderste laag met de bananenroom. Leg de bovenste laag er weer op met de stokje weer boven elkaar, haal ze er dan uit. Smeer het advocaten fondant over de taart, decoreer het met wat fruit. Drapeer op laatst de gesmolten chocolade over de taart. laat het geheel opstijven in de koelkast.
コメント