top of page

Busbrood op melk basis

Bijgewerkt op: 2 feb. 2020


Er gaat werkelijk niets boven het eigen gebakken brood.

Dit recept betreft een basis waarmee witbrood, bruinbrood, pizza en uienstokbrood kan worden bereid. 

Recept

Aantal: 10 personen

Bereidingstijd: 2 uur

Baktijd: 30 minuten

Temperatuur: 225

Keuken: Hollands

Categorie: Brood

Bron: LeokooktgewoonIngrediënten

  • 500 gram bloem/tarwemeel/volkorenmeel

  • 8 gram droge gist

  • 3 theelepels zout

  • eetlepel basterdsuiker

  • 350 ml melk


Voorbereiding

  • Giet 50 ml lauwwarme melk in een beker, roer daar de suiker door en doe de droge gist bij de melk. Door de suiker en de warmte zul je zien dat gist tot leven komt....laat dit 5 minuten staan.

  • Deeg heeft om te rijzen een omgevingstemperatuur nodig van 25 tot 40 graden, wanneer de omgeving te koud is zet dan de oven op 40 graden en laat het deeg hierin rijzen.


Werkwijze

Zeef de bloem in de kom van de mixer en strooi het zout langs de rand van de kom bij de bloem.

Maak een kuiltje in het midden van de bloem. Giet de gist-melk in het kuiltje.

Gebruik de deeghaak en zet de mixer aan. Giet de resterende lauwwarme melk erbij en laat de mixer 5 minuten draaien, totdat het deeg van de kom los komt. Zet de machine na 5 minuten stil en haal het deeg dat aan de deeghaken vast zit los en doe dit bij de rest van het deeg in de kom. Laat de mixer nog 10 minuten draaien. ( Als je geen keukenmachine of mixer hebt roer je alles met een houten pollepel door elkaar in een grote kom tot een nattig deeg ontstaat).

Bestuif het werkblad met een beetje bloem. Keer het deeg om op het werkblad en het ongeveer een kwartier lang. Kneed net zo lang tot er een samenhangend deeg ontstaat.

Wanneer het deeg goed gekneed is maak je er een grote deegbal van. De bal leg je in de kom.

Bedek de kom met het deeg met een stuk plasticfolie. Laat het deeg 1 uur rijzen. Door de gisting gaat het deeg rijzen. Dit wordt de 1e rijs genoemd. Na een uur wachten zal het deeg in volume verdubbeld zijn.

Bereid de broodvorm voor. Gebruik hiervoor een broodblik of een of cakevorm. Leg de broodvorm op z'n kop met de bodem naar boven en leg er een vel bakpapier op. Knip deze op maat in de breedte van het blik. Daai het blik weer om en leg het vel bakpapier in het blik, het hangt aan twee uiteinde over de rand.

Druk het deeg met de toppen van je vingers plat tot alle lucht eruit is. Het deeg moet ongeveer 1 tot 2 cm dik blijven. Rol het deeg op tot een rol. Leg de deegrol in de voorbereide broodvorm.

Bedek het deeg in de broodvorm met een stuk plasticfolie. Laat het brood weer een uur rijzen. Dit is de 2e rijs. Het brooddeeg moet in volume verdubbelen.

Wanneer het uur voorbij is, doe je de oven aan. Verwarm de oven voor op 220 °C.

Doe het brood in de voorverwarmde oven. Bak het brood 40 minuten in de oven op 220 °C. Het brood is klaar wanneer er een mooi goudbruin korstje is ontstaan.


Brood rijzend


122 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Appelcompote

Comments


bottom of page