top of page

Bienenstich

Bijgewerkt op: 1 nov. 2021


Een traditioneel Duits gebak, gemaakt van een rijk gistdeeg met een heerlijke laag van honing, gevuld met een romige Zwitserse room.

De herkomst van de naam "Bienenstich" is onduidelijk. Volgens de bakkerslegende planden de inwoners van Linz aan de Rijn in 1474 een aanval op hun buurstad Andernach, omdat de keizer de Linzers de Rijntol had ontnomen, en die toegezegd had aan de Andernachers. Op de afgesproken ochtend echter liepen twee bakkersleerlingen uit Andernach langs de stadsmuur en snoepten uit de daar hangende bijenkorven. Toen ze de aanvallers uit Linz zagen gooiden ze de korven naar hen, zodat deze door de bijen werden gestoken en vluchtten. Om dat te vieren werd een bijzonder gebak gemaakt, de Bienenstich. Met dank aan Wikipedia.


Mijn (kook) vriendin attendeerde mij op deze heerlijke taart. Tal van recepten zijn er te vinden op het net...de 1 nog vreemder dan de ander. Leokooktgewoon heeft getracht zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke recept te blijven daterend van 1474...een gistdeeg, honig, noten en een zachte room. Voor dat laatste Mijn eigen Zwitser room gebruikt.

Onderstaand vindt u het recept, gebaseerd op de oude manier....slechts een paar ingrediënten zonder de moderne smaakversterkers en andere toevoegingen.


 

Recept

Aantal: 10 personen

Bereidingstijd: 60 minuten

Baktijd: 30 minuten

Temperatuur: 175 ℃

Keuken: Duits

Categorie: Taart/Buitenlandse specialiteit

Bron: Leokooktgewoon

Ingrediënten

  • 400 gram bloem

  • 100 gram roomboter

  • 50 gram basterdsuiker

  • 2½ dl. volle melk

  • 1 zakje gedroogde gist

  • 1 ei

  • 1 snuf zout

Voor de bovenlaag

  • 75 gram roomboter

  • 50 gram kristalsuiker

  • 50 gram heldere honing

  • 2 eetlepels (ongeslagen) slagroom

  • 100 gram gehakte amandelen

Zwitsers room


  • 1 verse vanille-peul ( stokje)

  • 250 ml melk

  • 2 eidooiers

  • 50 gram fijne kristalsuiker

  • 20 gram maizena

  • 40 gram ongezouten roomboter

  • 2,25 dl slagroom

  • 1 eetlepel basterdsuiker


Voorbereiding



Begin met de Zwitserse room.

Neem een steelpan en giet hier 200 ml melk in. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe het merg en het uitgeschraapte stokje in het pannetje. Breng aan de kook.

Neem een kom en meng hier de overige 50 ml melk, de eidooiers en de suiker door elkaar met een garde. Klop als laatste de maizena er doorheen en meng tot het glad is.

Wanneer de melk kookt kun je het vanillestokje verwijderen. Neem het pannetje van het vuur en giet de helft (terwijl je blijft roeren) over het suiker-eimengsel en roer goed door.

Zet het pannetje weer op een laag vuur en giet het mengsel nu weer terug bij het resterende melk in het pannetje. Breng het weer aan de kook en blijf goed roeren, het mengsel zal nu gaan indikken.. Dit duurt een aantal minuten. Wanneer de room de juiste dikte heeft bereikt giet je de banketbakkersroom in een schaaltje die je vult tot aan de rand, die je laat afkoelen tot 50 graden. Dek af met vershoudfolie zodat die de room raakt, zo ontstaat er namelijk geen vel op de pudding.



Wanneer de room is afgekoeld tot 50 graden, roer je de roomboter er doorheen, tot deze volledig is opgenomen. Dek de room opnieuw af met folie tot je de room zult gebruiken.


Klop intussen de slagroom met de lepel basterdsuiker stijf. Neem de afgekoelde banketbakkersroom en schep rustig met een spatel de geslagen room erdoor. Spatel totdat de slagroom geheel is opgenomen door het goedje zodat je een mooie gladde puddingroom krijgt. Niet langer spatelen dan nodig, anders verdunt de room. Dek af en laat het opstijven in de koelkast.


Voorbereiding


Doe meel in de kom en maak een kuiltje. Verwarm 50 ml melk, neem een schep basterdsuiker van de suiker die je afgewogen hebt, roer dit door de lauwe melk en giet het in het kuiltje in de meel...doe er de gedroogde gist bij en roer er een beetje meel van de rand door. Laat dit zo 20 minuten rusten.



Schep nu de rest van de 50 gram suiker, de rest van de melk, de zachte boter, het ei en het snufje zout de meelmassa, en kneed .,..kneed en kneed het tot een glad deeg. Dek het af met folie en laat het 30 minuten rijzen op een warme plaats, zodat hij verdubbelt in formaat.


Verwarm de oven voor op 175 ℃.

Prepareer een blik dat je wil gebruiken met bakpapier.


Neem een koekenpan en bak in een hete pan de amandelstukjes, blijf erbij zodat ze niet aanbranden. Het zal de noten meer smaak geven.


Zet een steel pan op het vuur. Breng de 75 gram boter, 50 gram kristalsuiker, de honing en de 2 eetlepels room aan de kook. Roer al doende goed door. Zet als het kookt het vuur uit en roer er de noten door. Zet het opzij.




Rol het deeg uit op een met meel bestoven aanrecht, strooi ook wat meel over het deeg zodat het niet aan de deegroller plakt. Rol het rustig uit naar het formaat van het bakblik dat je gebruikt.



Leeg de deeglap in de met bakpapier voorbereidde bakblik, steek het deeg in met een vork.



Schep tot slot de notenmassa over de bovenkant van de taart, smeer het een beetje uit. Plaats de taart in de oven en bak hem in 30 minuten gaar.




Wanneer de baktijd verstreken is 30 minuten af laten koelen. Ontdoe de taart dan van de springvorm en laat hem verder afkoelen op een rooster.



Als laatste maak je de taart af. Snijd de taart in twee lagen, leeg de bovenste even opzij. Smeer de bodem in met de Zwitserse room. egaliseer het en leg de bovenkant er weer op.

Werk de taart eventueel nog iets bij. Geniet ervan!



1.065 weergaven3 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page