Het appelboterkoek taartje is een heerlijke parodie op de al even lekkere boterkoek. Echte roomboter met koele hand gekneed, het zoete van amandelspijs en abrikozenjam, in combinatie met het fris-zure van appel en citroen...een taartje om zeker eens te proberen.
Recept
Aantal: 10 personen
Bereidingstijd: 45 minuten
Baktijd: 20 minuten
Temperatuur: 200 ℃
Keuken: Hollands
Categorie: Taart
Bron: Leokooktgewoon
Ingrediënten
250 gram bloem
200 gram roomboter in dobbelsteentjes gesneden
200 gram basterdsuiker
8 gram vanillesuiker
snufje zout
1 ei
2 zoetzure appels
150 gram amandelspijs
2 eetlepels abrikozenjam
2 eetlepels citroensap
Voorbereiding
Oven voorverwarmen op 200 graden
Gebruik een boterkoek, vlaai of springvorm.
Prepareer het bakblik met bakpapier.
Appel snijden en in schijfjes ( maantjes) snijden en even wegzetten met het citroensap.
Werkwijze
Doe meel, (vanille)suiker blokjes boter en zout in een kom. kluts het ei licht op met een vork en doe de helft van het ei bij de meelmassa. Kneed het goedje met een koele hand tot een deegbal. Neem er de helft van en verdeel dit oven de boterkoekvorm.
Amandelspijs in dunne plakje snijden of verkruimelen en over het deeg verdelen. Rol het resterende deeg iets uit en leg dat er overheen.
Plakjes appel dakpansgewijs of in een cirkel verdelen over het taartje. Leg de appelpartjes een stukje van de rand af zodat je een mooie egale ronding krijgt. Bestrijk de rand met de rest van het ei.
Het appelboterkoek taartje in het midden van de oven 20 minuten bakken, zodra u het eruit haalt direct rijkelijk bestrijken met de jam. Laat afkoelen in het blik.
Comentários