top of page

Slagroom kloppen

Volgens de overlevering introduceerde Francois Vatel in 1671 , tijdens een groot feest op Kasteel van Chantilly, "Crème Chantilly". Een geslagen room die nu in het Nederlands bekend staat als "slagroom" in opgeklopte vorm. Aan deze crème wordt wat vanille toegevoegd.

Slagroom wordt bereid uit room die van de vollemelk wordt geschept. Het vetaandeel van slagroom bedraagt 30 à 40 procent. De aanduiding 'slagroom' is in Nederland wettelijk gereserveerd voor room van koemelk met minstens 30% vet. Hoewel slagroom bij verkoop doorgaans nog niet "geslagen" is, wordt het wel onder die naam verkocht. De (slag)room moet dan nog luchtig worden geklopt met een garde of mixer. Slagroom is ook te koop als spuitslagroom in een spuitbus, met lachgas N2O (E942).

De methode die ik hanteer is gebaseerd op de Creme Chantilly. Slagroom met een vleugje vanille en zonder slagroomversteviger. Om te zoeten gebruik ik voornamelijk witte basterdsuiker. Dit gebruik ik het meest in de keuken omdat het beter oplost, het gebak er minder snel van uitdroogt en het gebruik van een versteviger overbodig maakt, let wel....dit is louter mijn ervaring. Mocht er geen basterdsuiker aanwezig zijn...het mengen van een lepeltje honing door de (fijne) kristalsuiker heeft hetzelfde effect.

bottom of page